Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1886940 www.bgdnes.bg

Строят Дом за всяко дете в Луковит

Започнаха строително-монтажните дейности по проекта на Община Луковит с наименование "Дом и подкрепа за всяко дете". Инициативата е на стойност 1 559 440 лв., от тях строителните и ремонтните работи ще струват 1 287 692 лв. и включват изграждане и оборудване на два Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и един Център за социална рехабилитация и интеграция в Луковит.


Центровете за настаняване от семеен тип представляват едноетажни къщи, специално проектирани за деца с увреждания на възраст от 3 до 18 години. Във всяка къща ще бъдат постоянно настанени по 12 деца, плюс още 4 места за спешно настаняване при нужда. Стремежът е настанените деца да възприемат сградите като свой собствен дом, в който да се чувстват удобно и уютно и за който да се грижат.

Реклама

Това ще допринесе пряко за процеса на деинституционализация на деца и младежи с увреждания, лишени от родителска грижа и настанени до този момент в съществуващите специализирани домове.

Центърът за социална рехабилитация и интеграция пък ще предлага почасови услуги на общо 30 деца и младежи с увреждания от цялата община, с което ще се осигури ефективна подкрепа за тях и техните семейства.

Оборудването и обзавеждането на центровете ще бъде на стойност 145 414 лв. Предвижда се децата да бъдат прехвърлени в новосъздадените социални услуги в срок до 5 месеца след приключване на проекта, съобщиха днес от Община Луковит.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама