Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1887585 www.bgdnes.bg

Депутатът Аврамов на разпит за Чеци

Депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов ще бъде призован по делото за убийството на Яна Кръстева. Той е лежал повече от 40 дни в една килия с подсъдимия за жестокото престъпление Николай Русинов-Чеци. Съдът разреши неговия разпит, който бе поискан от адвоката на Чеци - Иво Найденов.
Освен Аврамов още четирима арестанти, които са спали в една килия с Русинов, трябва да разкажат дали са запознати със сексуалните му предпочитания. Искането на защитата е във връзка с ексклузивните показания на друг съкилийник на Чеци - Петър Велинов. Последният взриви съдебната зала, като сподели, че Чеци четял в килията книга с "некрофилски" секссцени. Освен това, докато гледал филм с другите си съкилийници, Чеци споделил, че жената трябва да бъде душена, докато прави секс. Според свидетеля Велинов разговорите между Чеци и него се водели, шушукайки. Велинов е бил с Чеци в една килия от 12 юни  2012 година до 10 септември, когато е бил освободен под парична гаранция. Те са били заедно в килия щ3 на петия етаж.
"Призоваването на други съкилийници е единственият начин да се установи дали арестантът Велинов говори истината. Ние искаме да се покаже и книгата, която Велинов твърди, че клиентът ми е чел, както и да видим кой е този филм, който са гледали заедно. В противен случай неговите показания няма как да бъдат приети за истина", категоричен е адвокат Иво Найденов.
Така на следващото заседание трябва да се явят съкилийниците Мартин Галачки, Румен Иванов, Мирослав Манов и Сергей Сечов. Съдът поиска и нова справка от Главна дирекция за изпълнение на наказанията, тъй като по думите на Чеци през килията му минали и други арестанти. В залата са задължени да се явят и бащата на Чеци - Петко Русинов, и сестра му Инна Бакова. Въпреки че адвокат Найденов представи документ, че те не искат да дават показания по делото на този етап, магистратите настояха за това.
"Има нещо странно в това, че най-близките хора на Николай Русинов не искат да се явяват по делото", коментира възмутено бащата на убитата Яна Кърстева - Явор. Той и майка й Росица са частни обвинители в процеса. "Според мене те знаят нещо, защото няма как да не дойдат да защитят Чеци. Ако те вярваха в неговата невинност, едва ли биха се крили така. Тя и майка му се дегизира с очила и беше с черна коса на предишните заседания", отбеляза почерненият баща.
По време на заседанието бяха прегледани и веществените доказателства по делото. Адвокат Найденов отбеляза, че според него ноктите на Яна не са били съхранявани по надлежния ред. "По делото е имало и данни за банда воайори, които са бродели из Борисовата градина. До този момент е иззет биологичен материал само от един от тях, който не съвпада. Не е ясно защо не е взет материал и от останалите", заяви той пред журналистите.
Найденов подчерта, че учудващо не е призован таксиджията Петър Рогачев. Самият той се яви публично в предаването на журналиста Мартин Карбовски, за да разкаже, че е видял първоначалния заподозрян Пламен Трифонов в района на местопрестъплението във фаталната вечер. "Мисля, че прокуратурата работи в определена посока, което не намирам за правилно", отчете защитникът на Чеци.
Съдът отказа и да пусне с по-лека мярка Николай Русинов. Адвокатът му заяви, че няма опасност Чеци да се укрие и че до момента е съдействал на разследването, но съдията не разреши промяна на мярката.


Бащата Явор:
Вярвам на Пламен Трифонов

"Запознах се с Пламен Трифонов, с майка му, баща му и брат му. Категорично му вярвам и не смятам, че той е убил Яна." Това заяви бащата Явор Кръстев. Безработният Пламен Трифонов бе задържан първи като евентуален убиец на 28-годишната майсторка на детски играчки. Той бе освободен, след като чужди лаборатории установиха, че на местопрестъплението и по мъртвото момиче няма биологичен материал от безработния историк. Пламен прекара 4 месеца в ареста и бе призован като свидетел по делото. "За сметка на това майката на Чеци не е дошла да поднесе дори едни съболезнования. Виждам я всеки път тук, но не ме поглежда в очите - отбеляза почерненият баща. - Чеци не смее да погледне. И днес се опитах да срещна погледа му, но той се върти настрани", сподели пред журналистите Явор Кръстев.


Престъплението

28-годишната Яна Кръстева бе намерена мъртва на 10 юли 2011 година в храстите на Борисовата градина. Девойката е била гола, а по тялото й е имало следи от насилие. Загинала е от механична асфикция - задушаване чрез притискане с ръка. До момента свидетелите по делото разказаха, че Яна е отишла в парка в нощта на 8 срещу 9 юли, за да празнува приемането си в Софийския университет. След като се почерпила с приятели край езерото с лилиите, момичето отишло с компания в заведението, известно като "Маймунарника". След това телефоните й са били изключени. Приятелите й започват да се притесняват, когато не се появява на парти по случай рожден ден в събота вечерта. В неделя сутринта става ясно, че момичето е било убито. Първоначално бе задържан Пламен Трифонов, който в този период събирал бутилки с майка си в парковете. Междувременно обявен за издирване бе спедиторът Николай Русинов, който се оказа в чужбина. След като мъжът се върна в България и се предаде, бе разпитан като свидетел по делото. Той призна, че във въпросната вечер си е тръгнал с Яна от заведението, пили алкохол и правили секс. Оставил я да спи в храстите на парка и си тръгнал на зазоряване. По тялото на Яна са открити 5 косъма от Чеци и 2 от неизвестни лица. Чеци бе задържан през юли 2012 година, след като излязоха резултатите от експертизата на космите, направени в чужди лаборатории. 

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама