Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1887599 www.bgdnes.bg

Златина, съпруга на подсъдимия по делото "Гранити" Стоян Колев: Лъжат мъжа ми, че съм умряла

"Защо виждаме тати само на снимка, мамо? Това ме питат всеки ден 4-годишните ми деца - тризнаците Стоян, Никол и Цвети. Баща им бе задържан, докато бях в родилното в София - на 7 юли 2009 година. Оттогава досега все още няма присъда, но той гние в килията. А на делото бе даден ход едва миналата година." Покъртителната история разказва пред "България Днес" 39-годишната Златина Колева. Тя е жена на подсъдимия по делото "Гранити" Стоян Колев. Името й е познато на българите, след като много от тях се включиха в акцията за набиране на средства през септември миналата година, когато майката обяви, че заради липсата на социални й се налага да храни децата със сокчета на прах.
"Адът за мен започна през 2009 година и продължава до сега. Скоро ще вляза в психиатрия. Не мога да издържам повече", плаче Златина.
Тя разказва как със Стоян се запознават през 2007 година. Бременността й с тризнаците им е желана и планувана. "Последно го видях, когато заминах за София да раждам заради патологичната ми бременност. На 1 юли 2009 година децата ни Стоян, Цвети и Никол се появиха на бял свят. Оказа се, че синът ми е с неразгърнат бял дроб. Поставиха го в кувьоз за 5 месеца и нямаше шансове да оцелее. Водих свещеник да го кръсти в кувьоза и изведнъж като по чудо детето започна да диша самостоятелно", спомня си Златина.
На 7 юли тя чака съпругът й Стоян Колев да я вземе от родилното в София. Той не се появява. Майката стяга багажа си и се прибира сама във Варна. Разбира от новините, че съпругът й е арестуван за убийство на строителния предприемач Стоян Стоянов. Собственикът на фирма ДГранитиУ е отвлечен на 6 март 2008 г., докато паркира лексуса си в подземния гараж на кооперацията, в която живее. През юли 2009 г. трупът на 37-годишния милионер беше открит в местност до село Паницово в Дюлинския проход.
"Започна здрава борба. За живота на децата ми, за мъжа ми и за мен самата", споделя Колева. Дните й минават в пътувания между болницата в София, където новороденото й бебе се бори за живота си, оттам към ареста в Бургас, където лежи мъжът й. След това се връща във Варна, където майка й се грижи за новородените Цвети и Никол. През декември 2009 година малкият Стоян най-накрая е освободен за домашно лечение от болницата. "Докарахме го с линейка от София, оборудвахме дома с инхалатори, детето има нужда и от периодично наблюдение. Впоследствие дойде и новата диагноза - получи застой и сърдечна недостатъчност. През цялото това време мъжът ми Стоян Колев е в ареста, не е виждал нито мен, нито децата", разказва майката Златина. Междувременно тя пуска над 20 молби до омбудсмана на Република България и до Министерството на правосъдието, но получава отказ да заведе тризнаците на свиждане при баща им.
"Стоян успя да види тризнаците през 2011 година за малко в затвора. Бяха на по две годинки. След това успяхме да отидем чак сега - на 26 февруари 2013 година", разказва майката.
Междувременно здравословните проблеми на децата й се задълбочават. И дъщеря й Никол получава усложнения с белия дроб, хронична астма и алергия. Минава на специален хранителен режим. Майката Златина вече е минала и през 9 операции заради проблеми с червата. За лош късмет състоянието на Стоян Колев се усложнява в ареста. Получава 80% натравяне на кръвта заради неглижиран от затворническите лекари проблем със зъбите. 
Нещастието на семейството на Златина достига връх на 28 януари в 8.30 часа сутринта. Майката влиза за девета поред операция. В същия ден в 9.30 мъжът й Стоян Колев има дело. "Съдебната охрана го посреща в килията с думите "моите съболезнования" - разказва Златина. - Стоян претърпял невероятен шок. Той е с втора група хипертония - кръвно 190/130 непрекъснато. Краката му се подкосили. Кошмарът продължил и в съдебната зала. Съдията Захарин Захариев му казал, че е чул "едни неща", помълчал няколко секунди и добавил, че впоследствие те били опровергани. Разбирате ли за каква гавра става въпрос? Направили са си шега с него, че аз съм умряла?", разказва Златина. Думите й са потвърдени от адвоката на семейството Иван Томов, който бил в съдебната залата по време на фарса. "Обясниха на клиента ми, че така им били казали, така били чули. Но откъде имат тази информация не казаха", възмутен е юристът.
Това е пореден удар за майката на тризнаците. Тя се страхува както за живота на децата си, така и за психичното си здраве. В момента болният й син Стоян е с 60% ТЕЛК. Сестра му Никол продължава да е на специален хранителен режим. "Ограничавам децата от храна, защото живея с 500 лева детски. От този месец ще ми дадат още 189 лева заради дъщеря ми Никол. А децата трябва да ходят и на градина, която не мога да си позволя. Само сметката ми за ток за  месеца е 800 лева", плаче Златина.
"Ако не бях вдигнала скандали и не бях писала до която се сетя институция, сега мъжът ми щеше да е мъртъв. С триста зора го изкарах от ареста и платих за операцията му, която струваше над 800 лева" споделя майката на тризнаците.
Златина е спряла да посещава мъжа си в Бургас, тъй като това струва минимум 100 лева. Чуват се само по телефона. Стоян Колев лежи с осъдени за тежки престъпления при строг режим. Изкарват го три пъти на ден до тоалетна, през останалото време всички в килията ползват обща кофа за биологичните си нужди.
Делото е в начална фаза - предстои изслушване на свидетели, експертизи, вещи лица и нови искания на страните по делото. През цялото време на Колев се отказва промяна на мярката с оглед на влошеното му здраве. А лекарската помощ е мираж.
Преди време втората съпруга на убития милионер Стоян Стоянов - Мария Милкова, оттегли иска си за кръвнина. Близки до красавицата споделят, че тя го е направила, тъй като се съмнява, че истинските извършители на престъплението са арестуваните петима.
Златина и адвокат Томов са категорични, че разковничето на заплетения случай за отвличането и убийството на строителния предприемач Стоян Стоянов е в съдружниците му. Те твърдят, че два-три месеца след като бизнесменът изчезва безследно, ортаците му извършват действия на ръба на Търговския закон. Изключват Стоянов като съдружник от фирмата им и изплащат дела му на наследниците му - почернените му родители и детето му от първата му жена. След това правят опит да осиновят детето на убития бизнесмен Стоян Стоянов. 


Процесът

Делото "Гранити" влезе в съда миналото лято. Държавното обвинение е представлявано от прокурор Ангел Георгиев, който бе задържан в бургаско кафене на 14 февруари тази година заедно с адвокат Марин Стефанов. Разследването установи, че Ангел Георгиев нито е искал, нито е получавал пари във връзка с ръководеното от него наказателно производство, а адвокат Стефанов е злоупотребил с името му. Няма доказателства, че прокурор Ангел Георгиев е подозирал за намерението и действията на адвоката. Съдия по делото е Захарин Захариев. Предишният съдия Събчо Събчев 4 пъти искаше прекратяване на наказателното производство в съдебната му фаза поради липса на доказателства.
"Прокурор Ангел Георгиев обаче поиска отвода на Събчев, защото той така се произнасял. Той поиска да се махне съдията, защото съблюдавал закона и не искал да разглежда делото. Да не говорим, че обвинението срещу Стоян Колев е правен абсурд. Според обвинителния акт Галин Костов и Станислав Михайлов поръчали на Стоян Колев и Нено Стоянов да очистят Стоян Стоянов. Те пък подбудили и поръчали убийството на Стоян Петров и Манол Хаджиев. Тоест Стоян Колев е обвинен за подбудител на помагач на подбудител на помагач", възмутен е адвокатът Иван Томов.


Три погребения

Три майки на арестанти по делото "Гранити" умират една след друга в рамките на само три месеца през 2010 година. Първа загива от рак майката на Стоян Колев - Цветанка. Състоянието й се влошава след задържането на сина й. След месец Галин Колев, сочен за поръчител на убийството, губи майка си. Родителката на Нено Стоянов също е покосена от страшната болест и умира. Тримата арестанти не са пуснати на погребенията на майките им, въпреки че близките им са предложили да платят разходите по конвоирането им.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама