Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1889056 www.bgdnes.bg

Тексаски арийци трепят прокурори

Убийства на прокурори в Тексас извадиха наяве мощта на белите расистки организации.

През уикенда в малкото градче Форни, недалеч от Далас, бяха застреляни в дома им обвинителят Майк Маклиланд и съпругата му Синтия. От килъра няма и следа, а с престъплението се захвана ФБР.

"Семейство Маклиланд не са случайни жертви. Това е целенасочен атентат", каза пред агенция Ройтерс кметът на градчето Дарън Роузел. Според окръжния съдия Брус Ууд става дума за удар срещу цялата правосъдна система.

Реклама

Властите засилиха мерките за сигурност около жилищата на магистрати в няколко окръга в щата. Същевременно изплуват все по-директни паралели с друго убийство на прокурор. През януари през сградата на окръжния съд в Кауфман бе ликвидиран държавният обвинител Марк Хейс. Стрелците откриха огън от преминаващ автомобил, а според очевидци носели маски на лицата си и черни дрехи.


ФБР предполага, че зад двете покушения стои групата "Арийско братство" - затворническа банда, в чиито редици се приемат само бели. Смята се, че структурата й в Тексас е една от най-бруталните и посяга както на чернокожи, така и на бели.

През ноември в Хюстън бяха изправени на съд 30 нейни лидери и членове. Те бяха обвинени в нелегални бизнес операции, съучастие в убийства и множество опити за такива, както и в наркотрафик. По обвинителния акт работиха няколко прокурори от окръг Кауфман, включително и Хейс. Той бе застрелян в деня, в който двама бандити от "Арийско братство" бяха признати за виновни.

След убийството през януари колегата му Маклиланд се зарече да открие извършителите. Заради това следователите са на мнение, че и той е станал жертва на расистите. Междувременно се проучва и съпричастността на американските арийци към смъртта на шефа на затворническата администрация в Колорадо, убит на 19 март.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама