Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1889164 www.bgdnes.bg

Мира Радева: Имаме двуполюсен партиен модел като през 90-те години

"Имаме полюсен партиен модел, какъвто наблюдавахме през 90-те години." Това заяви директорът на МБМД Мирослава Радева на пресконференция.

"Двата балона на десните и на левите избиратели се раздуват и винаги при подобен процес всички центристки партии губят", посочи тя и каза, че това е допълнителна причина "България на гражданите" и малките десни партии да губят позиции.

Реклама


"Получава се концентрация между двете основни политически сили", каза още тя и заяви, че Партия на протестиращите е отляла част от избирателите на БСП. Социоложката отбеляза, че още сега има 6-7% от избирателите, които посочват алтернативни, други партии.

"След изборите на 12 май 32% от анкетираните очакват експертно или програмно правителство, в случай че след изборите няма възможност за съставяне на правителство, показва изследването на МБМД за политическите нагласи, рейтингът на основните политически фигури и институции, представено на пресконференция днес. Изследването е водено на база 5,5 милиона гласоподаватели, а не на обявяваните обикновено от ЦИК около 7 милиона, които ги няма реално и върху това изчисляват активността", обясни Радева. Тя поясни, че база на изследването са 5,5 милиона, защото се отчита и вътрешната миграция. "Много добре знаем, че голяма част от населението се движи в територията на страната, и това затруднява гласуването - свързано е с финансов разход", обясни Радева.

Паралелно с това изследване на МБМД се е водило и друго, което не е на института за Социални изследвания и маркетинг, но е дало сходни резултати. Според социоложката няма как да има драстични разлики, ако са спазени процедурите. „Когато процедурата е спазена, няма причини данните да се различават драстично. Моята идея беше предварително да се направи експертиза преди да ги представяме", каза още тя.

Тя изрази съжаление, че в България тежи едно недоверие към експерти, публични личности, журналисти. „Ако искаме наистина хората да си изградят нормално отношение към нас, трябва да бъдем максимално прозрачни. Социологията е много ясна. Когато се влезе в теорията на големите числа, нещата се изглаждат", каза Мира Радева.

Тя подчерта, че винаги при изследванията са давали бонус на опозиционната партия, защото отчитат, че има конформистки вот за управляващата партия при анкетиране.

Реклама
Реклама
Реклама