Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18891915 www.bgdnes.bg

15-годишният физик Кристиан, който прослави България: При големия Тео по 16 часа на ден учех математика

Разработвам нова формула, интернет вече не ми помага 

"През лятото ходих в школата на големия български физик Теодосий Теодосиев. Учехме висша математика - за една седмица решавах задачи по 16 часа на ден - от 7 до 00:30 вечерта. Много хора ме мислят за луд, но наистина ми е интересно."

Това категорично заяви пред "България Днес" гениалният деветокласник Кристиан Ивковски, който само преди 3 месеца прослави България и спечели големия френски конкурс "Физика през вековете". В надпреварата българчето се отличи сред 1600 ученици и 150 отбора и отново показа, че имаме с какво да се гордеем.

Реклама

Крис е възпитаник на Френския лицей във Варна, шампион е по жиу-жицу, а това лято се завърна и към друг свой любим спорт - плуването.

"Стигнах до такова ниво във физиката, че вече на много малко въпроси може да ми отговори интернет. Трябва да се съветвам с човек, който наистина разбира от квантова физика. Не че няма видеа в мрежата, просто вече няма нещо, което да не съм учил", сподели още момчето.

От началото на септември Кристиан вече е на училище, където с помощта на преподавателите си, успява да развива забележителния си талант.

"Обмислям през тази учебна година да завърша една своя формула по квантова физика. В лицея имаме такъв учител, който ми помага. Всеки ден ходя при него и му задавам въпроси. Той ми позволява да работя в неговия кабинет дори когато го няма. Много искам, като завърша, да уча теоретична физика във Франция", каза също Кристиан, който владее перфектно и френския език.

"България Днес" пожелава на Крис успех по пътя на мечтите му!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама