Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1889812 www.bgdnes.bg

Михаил Въжаров, баща на убит пред "Соло": И аз ли да отида в гроба при сина си?

Аделина ГЕОРГИЕВА

Има ли престъпление, трябва да има и наказание, проплака през сълзи вчера в съдебната зала Михаил Въжаров, баща на едно от момчетата, заклани пред столичния клуб "Соло". Вчера почернените родители на Кирил Въжаров и Васил Александров получиха възмездие, след като подсъдимият Илиян Тодоров бе осъден на доживотен затвор на втора инстанция, като ще лежи при специален режим.
Градските съдии го оправдаха за смрътта на двете момчета. Те бяха наръгани с нож при меле между две компании на ъгъла на Съдебната палата през нощта срещу 18 април 2009 г. Тогава бе ранен аверът им Кирил Димитров.
Поради наближаващата годишнина от трагичната нощ бащата на Кирил се върна 4 г. назад и си спомни как в ранната утрин му е звъннал телефонът с най-лошата новина за един родител.
"Дойдох до Съдебната палата и видях сина ми завит с найлоново одеяло. Не го пожелавам това дори и на отсрещната страна (на близките на подсъдимия - бел. ред). Обществото трябва да знае какво изживяваме и защо, като се стигне до съда, очакваме истината", каза Михаил.
"Не може да отнемеш с такова лекомислие два живота на млади хора и по случайност не и трети", коментира разпалено бащата на Кирил.
Почернените родители на двете жертви бяха потресени от оправдателната присъда на първа инстанция. Тогава магистратите прецениха, че доказателствата не сочат категорично, че Тодоров е наръгал с нож трите момчета.
Близките онемяха, когато на едно от заседанията в Софийския апелативен съд защитата представи дипломата на подсъдимия за завършено висше образование в Нов български университет. Роднините се изумиха, че докато чакат справедливост за загубата на децата си, техният евентуален убиец е завършил образованието си и представя диплома като доказателство в съда. "Нашите деца също щяха да се дипломират, ако не ги беше сполетяла тази съдба", обяви Михаил Въжаров.
Той разказа в пламенната си реч пред съда, че приятели на сина му го питали: "Това ли ни чака и нас в България?". Затова той се надявал на справедлива присъда, за да им покаже, че приятелите им не са си отишли напразно от този свят.
Прокуратурата вчера поиска осъдителна присъда за Тодоров. Според обвинението съдиите от първата инстанция са тълкували противоречиво свидетелски показания на членовете на двете компании. Освен това на кадрите от видеокамери не се виждала тъмна сянка, за която градските съдии казаха, че е замахвала нагоре-надолу.
Очевидци били видели фигура в бяло на няколко пъти да приближава и да се отдалечава от мелето на пешеходната пътека на бул. "Витоша". Присъстващите свидетелстват, че именно Тодоров е бил облечен в бяла риза. Сирет Пуук, естонско момиче от неговата тайфа, признала, че го видяла с отворен в ръката сгъваем нож.
Обвинението е категорично, че само подсъдимият имал нож. На влизане в дискотеката го дал на момиче от компанията му да го скрие в чантата си. Тя се кълне, че на излизане, преди да стане мелето, му го върнала.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама