Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18899550 www.bgdnes.bg

Моля, помогнете! Деца живеят в тъмница

*Майка търси лъч надежда 

*Нямат прозорци и светлина, 12-годишният Емо страда от астма, семейството може да остане на улицата 

Стая без прозорци. Това е домът на 9-годишната Жани и 12-годишния Емо от София. В помещението няма дори ток. Стените са на мазилка, вратата е изкорубена, мизерията не е само по ъглите, а навсякъде.

Реклама

Децата спят заедно с майка си в малката стая в краен квартал на столицата. Нямат и нормална баня. Единствено родителят разполага с телефон, за да се разнообразяват, но апаратът не всеки път е включен. Причината е, че се налага да зареждат батерията му навън, където намерят.

Майката Иглика се бори със зъби и нокти да осигури по-светло бъдеще на децата си, но съдбата често й нанася тежки удари. Жената е напълно сама и няма подкрепа от близки. Бащата по никакъв начин не фигурира в живота им и всички грижи са изцяло върху майката.

Иглика е работила в детска ясла, но здравословното й състояние се влошава. Претърпява тежка операция, след която не може да упражнява тежък физически труд. Грижата за деца до 3 години става непосилна за нея и се налага да смени работата си. Така започва да чисти входове. Парите, които изкарва от това обаче, едва стигат, за да свържат двата края.

"Семейството живее в тежки битови условия, в жилище, чиято сграда скоро може да бъде и бутната. Има реална опасност децата и майката да останат на улицата", споделят от благотворителната фондация "Подай ръка, заедно за по-добро бъдеще".

Борбената жена е търсила всякакви варианти, за да се измъкне от мизерията. Опитала е и да кандидатства за общинско жилище. Оказва се, че заради земи, в които Иглика се води собственик, но всъщност изобщо няма общо с тях, не може да бъде одобрена. Междувременно дванайсетгодишният Емо започва да усеща стягане в гърдите, да се задушава и да хрипти. Диагнозата е астма. Детето има нужда от средства за изследвания и лечение, с които майка му не разполага.

Иглика отчаяно търси нова работа, с която да припечелва повече парички, за да може да преминат през този тежък момент и семейството да заживее нормално. Благодарение на благотворителната платформа успява да намери такава.

Реклама

"Мама Иглика вече има по-добра и постоянна работа в Ботунец. Все още активно продължаваме да търсим квартира на семейството, за да ги преместим на ново място", информират от "Подай ръка, заедно за по-добро бъдеще".

Децата ходят редовно на училище, но по техни думи заради социалният им статус са обект на подигравки и обиди от своите връстници. Въпреки всичко Иглика държи децата й да бъдат изучени, за да получат възможността за реализация в живота.

Мечтата на Емо е да се занимава с футбол. Жани обича да рисува. И двамата мечтаят да си имат колелета. Такива вече са им осигурени от дарител, както и облеклото и необходимите за първия учебен ден принадлежности, за да се почувстват поне малко щастливи, прекрачвайки прага на училището си.

Всеки, който желае да помогне, може да се свърже с екипа на "Подай ръка, заедно за по-добро бъдеще" на 0893/025-067 или да дари на:

BG60STSA93000027878362

Банка ДСК/STSABGSF

За Подай ръка ЗПДБ/ Give a Hand ZPDB

Основание: Дарение за Подай ръка - 9

Реклама
Реклама
Реклама