Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1890399 www.bgdnes.bg

Изборният борд заседава за първи път и на живо

Изборният борд към Министерския съвет ще проведе днес в 14 часа първото си заседание. То ще бъде излъчвано на живо на интернет страницата на правителството.

Целта на сформирането на Гражданския борд, който ще заседава в Гранитна зала на Министерски съвет, е той да подпомогне премиера и служебното правителство в  решимостта им да организират честни и прозрачни предсрочни парламентарни избори.

Реклама

За участие в първото заседание, на което ще бъдат приети правила за работата на борда, са поканени представители на всички неправителствени организации, които бяха регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК) като наблюдатели за изборите през 2011 г. и експерти в организирането и провеждането на избори като проф. Михаил Константинов и Емилия Друмева.

Марин Райков е поканил и представители на неправителствените организации, регистрирани досега за предсрочния парламентарен вот на 12 май.

Дотук се стигна, след като Райков изпрати писма до партии с искане да изброят в списък кой да участва в изборния борд, но на поканата се отзова само НДСВ. Не се реализира и първоначалната идея в състава на гражданския орган да има и партийни представители, както се съставя Централната избирателна комисия (ЦИК).

Работата на изборния борд ще се координира и организира от служебния правосъден министър Драгомир Йорданов, уточниха от Министерския съвет.

За местните и президентските избори през 2011 г. за наблюдатели бяха регистрирани Сдружение "ГИСДИ", "БСЧИГП - национална асоциация", "БСЧИГП - град Плевен", Сдружение "Его политико", Сдружение "Прозрачност без граници", Сдружение "Корективи", Фондация "Галъп интернешънъл институт", Сдружение "Институт за развитие на публичната среда", Сдружение "България грийн енд клийн", Сдружение "Асоциация на младите юристи", Сдружение "Гражданско общество в действие" и "Сдружение за насърчаване на гражданска активност".

Реклама
Реклама
Реклама