Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1890482 www.bgdnes.bg

Животът е нетърпим- над 200 души са опитали да се самоубият за четири месеца

"Има над 200 случая на опита за самоубийства от началото на годината", каза председателят на Дружеството на психолозите в България Д-р Пламен Димитров за Нова телевизия във връзка с поредната статистика, според която България е на челно място в Европа по брой на реализирани самоубийства.

Според думите му основните причини, подтикващи хората да посегнат на живота си, са емоционалната чувствителност, проблеми на развитието, свързани с реализацията на младите хора. Като рисков фактор за самоубийствата той посочи и лошите кредити. Затова според него е добре банките да предоставят безплатни консултации, финансови съвети и анализ на състоянието на домакинствата, които са попаднали във водовъртеж от проблеми.

Реклама

„България се забави изключително много в създаване на модерни, психосоциални услуги за обществото, които да са превантивна, буферна система. Наличната ни система не е ресурсно и кадрово обезпечена, за да гарантира скрининг, който трябва да се прави своевременно", обясни д-р Димитров.

„Трябва да се започне с най-простото нещо и ние в продължение на три парламента предлагаме да се приемат проектозакони, в които професиите психотерапевт и психолог да станат регламентирани", добави председателят на Дружеството на психолозите в България.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама