Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1890773 www.bgdnes.bg

Протест и пред Централния софийски затвор

Протест пред Централния софийски затвор започва в 12,00 ч. Организатор е национално движение "Съвършена България", а поводът лошите условия, в които живеят лишените от свобода. На протеста се очаква да присъстват около 200 души. Повечето от тях са роднини на лишени от свобода, но ще има и много бивши затворници.


"През изминалата седмица един от лишените от свобода в затвора в София беше наказан с изолатор, въпреки че той е тежко болен и не може да бъде оставен сам в наказателна килия. По този повод ние посетихме Министерството на правосъдието и запознахме заместник-министъра Димитър Бонгалов със състоянието на този човек", каза Елен Янкова от Национално движение "Съвършена България". "Много са фрапиращите случаи. Например - настаняват се в едно и също спално помещение болни, които са болни от тежки заразни болести, като туберкулоза, болни от СПИН, психично болни и болни от незаразни болести. По този начин те се обричат да бъдат заразени от другите затворници", добавя Янкова.

Реклама

"Знам условията какви са в болницата. Знам, че има стаи, в които няма нито ток, нито вода. Има и добри обслужващи лица, има и такива - корумпирани", сподели баща на лишен от свобода.

Организаторите на протеста са поканили представители на американски и германски медии, които да го отразят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама