Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18911086 www.bgdnes.bg

МИСТЕРИЯ! Тайнствени каменни съоръжения отркити в могила до Варна. Каква загадка крият?

Загадъчни каменни съоръжения бяха разкрити при разкопките на некрополна могила в района между Ветрино и Провадия, каза за БТА ръководителят им д-р Владимир Славчев, археолог в Регионалния исторически музей във Варна.

Цялата южна страна на могилата е оградена с куполни каменни съоръжения, кръгли и елипсовидни, каза още Славчев. Те са били изградени плътно едно до друго и предназначението им е абсолютна мистерия. Археолозите са проучили няколко и не са открили нищо вътре в тях.

Реклама

Съоръженията са имали каменни подове, падали са с течение на вековете, докато пръстта върху тях ги е притискала. Според Славчев не може да се каже, че са били ограбвани, защото няма следи да са били разрушавани от хора. Ръководителят на разкопките вече е направил няколко проучвания дали са откривани подобни каменни съоръжения на други места, но засега няма такива данни и то не само за римската епоха.

За разлика от странните каменни натрупвания, които са останали недокоснати от иманярите, в централната част на самата могила са разкрити четири такива набега. Ако е имало нещо в центъра й, то е ограбено, обясни Славчев и уточни, че поради тази причина сега няма как да се разбере за кого е бил първоначалният могилен насип и какво е имало в първичния гроб, над който е натрупана могилата.

Надгробната могила „поднася" изненади на археолозите от самото начало на разкопките. Тя е от римската епоха и е насипана в рамките на втори – началото на трети век от нашата ера. По думите на Славчев никой не е очаквал могилата да е точно такава, при положение, че малко преди това в района бе проучвана друга, но от ранната бронзова епоха. Очакванията са били двата паметника да са от едно и също време, но вече има серия доказателства, че не е така.

Погребенията в тази могила са били всъщност кремация на място. Изкопавани са гробни ями, в които се е полагало дървеното ложе с тялото и след като изгори, се е засипвала ямата, обясни Славчев. Според него няма как да бъдат открити категорични доказателства дали са погребвани хора от един и същи род, но по-скоро е използвана от по-голям кръг от населението, тъй като наблизо е имало селище. Могилата е странна и защото първоначално не е била насипана върху връх на хълм, а на склон, каза още Славчев. Той уточни, че всъщност разкопките показват, че става дума за комплекс, изграждан на няколко етапа. Първичната могила е била покрита с белезникав пласт мергел, след това е разширена и пак запечатана по същия начин. На следващ етап са били направени загадъчните каменни съоръжения, погребенията с кремация, като ямите са вкопани в земята и на дъното са стеснени.

В могилата археолозите са открили и останки от римска колесница, заровена заедно с коня, и керамика. Такива се срещат сравнително често у нас, но тук, във Варненско, намираме за пръв път, посочи Славчев. Колесницата е запазена много добре, а позицията на експерта е, че вероятно ще може да бъде реконструирана. Колесницата е била двуколесна, от типа, в които хората са пътували прави. Такива са използвани и във всекидневието като транспортно средство, но откритата в могилата е много вероятно да се окаже бойна, допълни археологът.

Разкопките на варненските археолози са спасителни, тъй като могилата попада в трасето на бъдещия газопровод България – Румъния. Финансирането е осигурено от компанията „Булгартрансгаз" по договор с Националния археологически институт с музей - БАН.

Четете още

Вижте неизлизали снимки на Нотариуса

Вижте неизлизали снимки на Нотариуса

Таен извор край Търговище лекува болни очи

Таен извор край Търговище лекува болни очи

Янка Рупкина РАЗКРИ кой е бил най-хубавият й рожден ден

Янка Рупкина РАЗКРИ кой е бил най-хубавият й рожден ден

МИСТЕРИОЗНО животно полази салатата на Лидия! Изи й се извинява в "Черешката"

МИСТЕРИОЗНО животно полази салатата на Лидия! Изи й се извинява в "Черешката"

Реклама
Реклама
Реклама