Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1891192 www.bgdnes.bg

Джипито хваща тоягата на овчаря

Овчарят, миньорът и въглищарят имат нещо общо: професиите в Германия са застрашени от изчезване. Скоро тяхната съдба може да последва и личният лекар. Професията му просто губи своята привлекателност сред учащите. Едва всеки пети студент заявява, че професията му доставя удоволствие и е напълно удовлетворен от нея.

"Ако незабавно не предприемем необходимите мерки, след десет години ще се изправим пред неразрешим проблем", казва пред в. "Ди велт" председателката на Съюза на лекарите Регина Фелдман.

Реклама

От организацията са изчислили, че до 2020 година общо 48 хиляди лекари ще излязат в пенсия.

В близко бъдеще обаче на много германци може да им се наложи да търсят помощ направо в болниците, тъй като все по-малко млади специалисти се регистрират като лични лекари, според данните на Съюза на лекарите.

В последната година от общо 10 127 дипломирани медици едва 949 са решили да продължат като лични лекари. Това е най-слабият интерес към професията от години насам.

В професията влизат прекалено малко млади хора, докато в същото време все повече възрастни лекари излизат в пенсия, коментира "Дойче веле".

Ако през 90-те години на миналия век средната възраст на практикуващия лекар в Германия е била 47 години, днес тя е скочила на 53.

Оказва се, че колкото по-неатрактивен е даден регион, толкова по-остър е проблемът с домашните лекари.

Реклама

Така например докато много селски райони изпитват глад за лекари, в големите градове има излишък на медицински кадри. Освен от домашни лекари, най-голяма нужда по места има и от очни и кожни лекари, както и от специалисти по УНГ.

В лекарския съюз са установили, че с напредването на обучението по медицина желанието на студентите да стават лични лекари намалява. Затова от браншовата организация предлагат задължителната допълнителна специализация, която за момента е за общопрактикуващ лекар или специалист по вътрешни болести, да се провежда основно в областта на амбулантното лечение.

Само при над 60-годишните домашни лекари тези, които харесват професията си, са два пъти повече.

Една трета от практикуващите домашни лекари се оплакват от прекомерна натовареност; 40 на сто - от пренебрежително отношение към тях като специалисти.

Три четвърти от домашните лекари се чувстват ниско платени, а също толкова голям е и делът на тези, които смятат за нечестни съществуващите огромни разлики в хонорарите за различните медицински специалности.

Много представители на лекарското съсловие се оплакват и от нарастващата бюрокрация - 90% от анкетираните лекари в Германия настояват за драстично намаляване на досадните формуляри в лекарските кабинети.

Реклама
Реклама
Реклама