Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1891305 www.bgdnes.bg

Прокуратурата погва НЕК заради непрекъснати загуби за държавата

„ВКП ще образува досъдебно производство срещу НЕК. През последните 10 години компанията е произвеждала излишна електроенергия, което е довело до непрекъснати загуби за държавата". Това заяви зам.-градският прокурор Божидар Джамбазов.


„Налице са действия от страна на представители на НЕК за договаряне на неблагоприятни клаузи и дори след влизането на страната в ЕС договорите на компанията не могат да се прекратят и България ще продължава да търпи негативи", обясни обвинителят.

Реклама

Според прокуратурата от сключването на договорите с Мариците досега токът е поскъпнал с 25 процента. Такава прогноза е направена през 2000 г. пред МС, но въпреки това НЕК не предприема никакви мерки. НЕК се задължава да изкупува 100 процента от произведения ток. Още тогава си е личало, че България не може нито да го потреби нито да го продаде.

Редица пропуски и в ДКЕВР установи проверката на прокуратурата, съобщи заместник-главният прокурор Камен Михов. Тя започна на 12 февруари, месец по-късно - и в НЕК, а на 26 февруари - и в електроразпределителните дружества.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама