Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1891350 www.bgdnes.bg

Ф.Д. - месия, царят - чудак, Костов - мегаломан

Иво АНГЕЛОВ

Министър-председателите на България от времето на прехода външно демонстрираха самочувствие при управлението на държавата, психологически анализ обаче показва, че и те имат своите страхове и слабости, които при внимателно вглеждане в поведението им могат да бъдат разкрити.

Специално за "България Днес" проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика изготви психологически портрети на шестима премиери, като акцентира върху мимиките на лицето им, устните и детайли от поведението. За анализа си той използва типологията "Майерс-Бригс", според която хората са 16 типа, като всеки от тях има своите характерни особености на психиката, свой стил на поведение. Оценките са по четири оси: интровертЦекстраверт, мисловенЦчувствителен, сетивенЦинтуитивен и водещЦследващ.

Реклама

Първият анализиран премиер на прехода е Филип Димитров (1991-1992 г.). "Той е тип с интересна визия - има перчем, говори със стиснати устни, а мълчи с отворена уста. Има моментни пропадания в мисленето. Поведението и обноските му напомнят на запасняк. Кодът му на поведение е INFJ - интроверт, интуитивен, чувстващ, отсъждащ. Може да се счита за съветник и вдъхновител, че даже и месия", казва експертът. Според анализа Ф.Д. е от групата на идеалистите. Счита се сам за ходещо вдъхновение за останалите. Има изгарящото желание да променя света, от който е дълбоко откъснат. Много лесно се фрустрира. Негови характерни черти са стиснатост, непреклонност, самонадеяност, затвореност. При Димитров са възможни скоптофобия (страх да не изглеждаш смешен) и деструктивни импулси. Устните му издават склонност към вербомания (страст към бърборенето).

При Жан Виденов (1995-1997 г.) самите ъгли на устата са спуснати надолу и сякаш постоянно изразяват мъка и печал. Кодът на поведение му е ISFJ - интроверт, сетивен, чувстващ, отсъждащ. "Той може да бъде определян за покровител, защитник, помагач и съдружник. Проявява акуратност и лоялност към господаря си. "Виденов е изключително непластичен човек. В стресова обстановка се чувства разстроен и безсилен. Налице са невротична тревожност, скрито чувство за вина, както и рабдофобия (страх от наказания). Тъкмо последната е причина за демонстративната нравственост на този тип. Има комплекс за непълноценност, което може да доведе до големи поразии", добавя проф. Иванов.

Иван Костов (1997-2001 г.) - грацилен магрибински тип, мургав, със сини устни. Той е ENTJ - екстравертен, интуитивен, мислещ, налагащ се. Психологията го определя като офицер и тиранин. "Този тип не харесва околните и иска да го слушат. Има говорен дефект, а подобни хора обикновено са мрачни, усърдни, пресметливи, упорстващи, самовлюбени, проницателни и отмъстителни. При тях има стремеж към значимост и власт. Интелигентността е над средната. Характерни за него са тревожност, доминация на роптаещото поведение, мегаломански реформаторски идеи, комплекс за месианство, политическа хиперактивност, послушание в семейството, градинарство и готварство", каза още авторът на над 100 научнопопулярни публикации.

При Симеон Сакскобургготски (2001-2005 г.) външният вид е нордически и подчертано аристократичен. Има особено червено лице, голям гърбав нос и тънки устни. Кодът му е INTJ - интроверт, интуитивен, мислещ, отсъждащ, което го прави господар, стратег и чудак. Според професора подобни хора са автономни и уникални. Освен това са предпазливи и много сдържани. Демонстрират религиозност, а в стресова обстановка стават нервни и заядливи. Основните акцентуации са дистанцираност, високомерие, изкривена представа за действителността и мания за изрядност.

Сергей Станишев (2005-2009 г.) е славянски антропологичен тип с персонален код на поведение ISTJ - интровертен, сетивен, мислещ, водещ. Психологията го нарича инспектор или брояч на бобчета. При него може да бъде силно проявена мнителност. Този тип хора обикновено имат гамофобия (страх от сключване на брак), както и вождистки комплекс, свързан с нея. Обича мотори, игри и детски книжки.

Генерал-лейтенант Бойко Борисов (2009-2013 г.) е с могъща балканска телесна структура. Отдалеч се вижда като красавец и мачо. Той е ENFP - екстраверт, интуитивен, чувстващ, приемащ, което го прави шампион и скандалджия. Тези хора търсят съревнованието и имат остра нужда от налагане на своето ДазУ пред публика. Може да падне духом, но трудно се предава. "Този тип обича да управлява, да ласкае и дори да заплашва. Има зоомания (страст към животни) и огромна страст към публичните изяви дори и в спорта (футбол и тенис).

* Проф. Петър Иванов e университетски преподавател. Създал е със свои колеги катедри по психология в два български университета. Единственият учен извън София, който е включен в Златния фонд на българската наука (проект на Европейския съюз). Автор на тритомни ръководства по психоанализа и по психотерапия, на двутомна ДСоциална психологияУ и на няколко книги по психопатология на посткомунизма.

Реклама
Реклама
Реклама