Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1891597 www.bgdnes.bg

Замразиха трупа на Березовски

Руският олигарх Борис Березовски е замразен поне за 2 месеца.

Това се налага заради разследването на мистериозната му смърт във Великобритания, което ще отнеме доста време. Според руските медии богаташът ще бъде погребан чак след май, и то не в родината си. Волята на близките е да бъде положен в Кенсингтънското гробище в Лондон - последен дом на мнозина значими руснаци. Именно там са останките на княз Всеволод Романов (починал през 1973 г.), последният от линията Константиновичи в руското императорско семейство. Там е погребан и още един известен емигрант - философът Александър Пятигорски, с когото приживе дружи и самият Березовски.

Докато британските следователи нищят кончината на 67-годишния новобогаташ, наяве изплуват нови подробности, поставящи под съмнение версията за самоубийство. Неговият съратник Андрей Сиделников, също изгнаник в Лондон, сподели пред в. "Аргументи и факти", че въпреки финансовите си проблеми Березовски не е останал бедняк в последните си дни. "Той имаше достатъчно активи, за да живее безгрижно. Не съм уверен, че ако един милиардер стане милионер, то това е трагедия и банкрут", каза Сиделников. За него например е доста странно защо Березовски е продал картина за 220 хил. долара, ако наистина е планирал да сложи край на живота си.

Реклама


Журналистът Иля Яшин добавя още логика. Той припомня разкритието на в. "Ню Йорк таймс", че Березовски е имал уговорка с бизнес партньора си Михаил Шейтелман да пристигне в Израел на 25 март, тоест ден след смъртта му. Освен няколко уредени бизнес срещи руснакът е имал записано и лечение в израелска клиника.

Яшин смята, че фактът, че покойният се бил заключил в банята отвътре, не означава непременно самоубийство. Според него това е инсценирано от убийците му, по всички правила на тайните служби. "От кого се е притеснявал Березовски, ако наистина е бил сам в къщата, че да се заключва в банята?", пита наблюдателят.

За Сиделников, Яшин, както и за последната изгора на олигарха - московката студентка Аника Акверина, смъртта е дело на килъри.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама