Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18917927 www.bgdnes.bg

Шампионът по вдигане на тежести Стефан Ботев: Щангите умират, правят се фалшификации, изчезват пари

600 000 лева просто ги няма, няма и документи

Кой е той

Стефан Ботев е възпитаник на легендарния Иван Абаджиев и под негово ръководство става два пъти световен и европейски шампион. През 1991 г. остава в Австралия и под нейния флаг има два бронзови медала от олимпийски игри. През 1990 г. е обявен за най-добър щангист на планетата, както и за Спортист №1 на България. В кариерата си има седем световни рекорда, член е на Залата на славата по вдигане на тежести.

- Г-н Ботев, в олимпийска година вдигането на тежести отново е сред най-силните ни спортове, а федерацията няма нито пари, нито дейност. Защо така?

Реклама

- Пари няма, да. В националния отбор има един треньор и един състезател, другите се подготвят индивидуално.

- Шест месеца след избори искате нови избори.

- Искаме, защото не трябва да оставяме хора, които не могат да се справят, да стоят повече от половин година. За това време трябва вече да е започнал процес на оправяне на нещата, да се работи, да има резултати. На последното заседание на Управителния съвет на федерацията Андон Коджабашев сам каза, че не може да помогне. Не може да намери финанси, не може да направи контакт с Министерството на младежта и спорта да отпуснат пари. Щом казва, че не може да оправи финансовото положение на федерацията, аз не виждам какво друго да прави. Нали затова е там! Той обеща, когато го избирахме, че ще намери пари, каза, че има приятели, които да станат спонсори и да започнат да се изплащат задълженията.

- Но задълженията се знае, че са много, още когато избирахте Коджабашев, нали?

- Той сега казва, че е мислел, че задълженията са към 80 000 лева. Пълна лъжа! Ние още преди изборите коментирахме, че задълженията са към половин милион, че и повече. Няма смисъл да продължава човека да се мъчи. Да идва следващият, ако и той не може, след шест месеца следващият и така, докато се намери правилният човек, който ще върши работата.

- Нали се реши казусът с двете федерации, не е ли редно и с министерството да няма вече проблеми?

- Проблема го има, тъй като всяка федерация трябва да се отчете за получените и похарчени суми за предходната година с фактури, документи, за да ти отпуснат финансиране и за настоящата. Ние не сме се отчели за миналата, как да ни дадат пак. Получени са малко над един милион лева, а къде са отишли тези пари, не се знае. Няма как да ти дадат още един милион, няма логика.

Реклама

- Говори се, че пари са харчени за пури и вечери от бившия президент Ариф Маджид. Каква е истината?

- И това го има, но това са само част от нещата. Друг е въпросът, че дори и 100 лева да са похарчени за пури от парите на федерацията, това си е неправомерно. За пури и наргилета са похарчени 15-20 000 лева, наистина. С парите на федерацията са плащани екскурзии до Куба, Швейцария, до екзотични дестинации, пътуване с първа класа по 7000 лева билетът. 600 000 лева имаме задължения към зала "Арена София" за провеждането на Европейско първенство в началото на годината. Защо не са платени тези пари? От министерството са отпуснати средства за закупуване на щанги, за зала, за цялата организация, охрана и други, а това са към един милион лева. За половината няма фактури и следователно трябва да бъдат върнати.

- Член сте на УС на федерацията, няма ли документи, не сте ли запознат с тях?

- Няма документи или поне не са ни показвани. Искам да видя действия, прокуратура, адвокати, съдебни дела, за да се разбере кой, как, за какво е харчил и да възстанови парите. Ама Коджабашев нямал пари за адвокати. Добре, "довиждане", щом нямаш пари.

- Как тогава се правят подготвителни лагери, кой плаща?

- Няма национален отбор! Иван Иванов и един състезател остана - Иван Димов. Момчетата, които ходиха на олимпиадата, се подготвяха с отпуснати целево средства от ММС и нито лев не минаваше през федерацията. Карлос и други момчета не искат да работят с Иван Иванов, не знам какъв им е конфликтът. Тук не става въпрос само за пари. Аз имам решение, говорил съм с хора, които са съгласни да помагат. Може задълженията да бъдат разсрочени, но трябват действия. Клубовете са в тежко състояние, децата вече не искат да тренират, нищо не излиза отдолу. Какво ще имаме след пет години, когато Карлос и другите вече ги няма? Просто щангите ни умират и трябва да се вземат спешни мерки.

Който желае, може да се кандидатира, да си покаже черно на бяло програмата пред клубовете, за да може после да му се търси отговорност за това какво се прави. Сегашният и предишният президент бяха като на селска седянка. Но няма документ и няма как да им се търси отговорност. Коджабашев казва, че нищо не бил обещавал.

- Толкова много пари ли има в щангите, че и да изчезват?

- Колко пари да има - бюджетът е милион - милион и двеста хиляди лева. Това е достатъчно за клубове, състезания, национален отбор.

- Ако отиват за тези цели...

- Да, но не отиват за това. Правят се фалшификации, като например лагер, който струва 50 000 лева, те пишат, че е 100 000 лв. Страшна работа е. Кражбите нямат край. По този начин се забатачват много федерации, аз съм говорил с колеги.

- Как могат да се променят нещата, при това бързо?

- Вярвам, че това може да стане, ако изберем човек, който се захване съвестно с работата. Ако това и този път не стане, аз ще се откажа, защото ми писна да обикалям из цяла България да разговарям с клубовете, да ги убеждавам. Имам си достатъчно работа, за да се занимавам и с това, но ме боли за спорта. Обаждат ми се хора, искат да помагат и финансово, дори непознати. Но казват, че ще дадат пари, но ако аз стана президент, защото на друг нямат доверие, особено на този, дето е сега.

- Имате ли програма, която представяте на клубовете?

- Първо намиране на спонсори, да се разберем с ММС да тръгнат пари към клубовете и националния отбор, да се споразумеем с НАП за разсрочване, да организираме международни състезания тук, та да имаме приходи. В клубовете нямат колани, обувки, елементарни неща. От Европейското останаха 40 щанги, Коджабашев ги е прибрал да ги пази за друго първенство. А клубовете реват, че няма с какво да тренират. Ама това са щанги, те се купуват веднъж, няма как да се изтрият.

- Има ли някакво развитие по делата с подкупа, свързан с федерацията по вдигане на тежести? Синът на Иван Иванов бе хванат, че предава белязани пари.

- Не знам докъде е стигнало то. Все пак сигналът бе подаден от предишния президент и сега нас не ни информират. Иван Иванов последно ми каза, че всичко върви в добра посока. Но добра за кого, за какво не знам.

Реклама
Реклама
Реклама