Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18919342 www.bgdnes.bg

ГОРДОСТ! Българин стана звезда във Франция

Стенопис с лика на Ивайло Бенет предизвика фурор 

Гордост е да представям родината на международната артсцена, споделя сънародникът ни 

Снимки: Личен архив

В звезда във Франция се превърна българинът Ивайло Бенет, след като бе нарисуван в огромен ръст на стена в Страсбург. Автор на творбата е известен американски художник.

Реклама

"България Днес" успя да разговаря с Ивайло, който живее и твори в германската столица.

"Преди няколко седмици се запознах с известния американски художник Зейн Пратер по повод наша обща работа. Той ме покани да участвам в неговия проект като модел", споделя Бенет.

Резултатът от този проект е огромен стенопис, който беше представен на най-големия фестивал за изкуство в Страсбург. На събитието присъстват хора от артсцената от целия свят.

Фестивалът в Страсбург е едно от най-дългоочакваните художествени събития в Европа, което превръща града в оживена галерия на открито, пълна с творби на най-талантливите стенописци в света.

"Атмосферата беше вдъхновяваща, с художници, критици и любители на изкуството, които се стекоха, за да станат свидетели на това грандиозно събитие. Сред тези таланти и иновации имах невероятния късмет да бъда избран за муза на един от най-впечатляващите стенописи на фестивала", казва Ивайло.

Зейн Пратер, известен със своите мащабни и значими произведения, вижда нещо уникално в нашия Ивайло и го избира за централна фигура в своето произведение. Стенописът, който покрива цялата страна на най-голямата от всички стени на фестивала, изобразява неговия образ. Този стенопис бързо се превръща в акцент на фестивала, привличайки внимание на медиите и събирайки тълпи от посетители, които пътуват до Страсбург, само за да го видят лично.

"Това преживяване е особено важно за мен, тъй като представям България на международната артсцена. Да видя българско лице в центъра на такова значимо произведение на изкуството, ме изпълва с огромна гордост. Надявам се, че този стенопис не само ще бъде визуално зашеметяващ, но и ще вдъхнови други, като напомня, че можем да оставим своя отпечатък навсякъде", завършва Ивайло Бенет.

Реклама
Реклама
Реклама