Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1892627 www.bgdnes.bg

Боцманът на кораба с 3 т кокаин "Свети Николай": Чакам да ме освободят!

"От три месеца съм Мадрид сама, на собствени разноски. За щастие успях да видя съпруга си Иван Николов няколко пъти. Разрешават ни свиждане един път месечно по два часа. Той ми каза: "Чакам да ме освободят. Това ми е надеждата и това ме крепи."

Това разказа пред "България Днес" от Мадрид Антоанета Николова. Тя е съпругата на боцмана на кораба "Свети Николай". Плавателният съд с 21 българи на борда бе задържан на 15 август 2012 г. На борда му испанските полицаи откриха близо 3 тона кокаин. Всички те бяха арестувани и пратени в испанския затвор. Двама от арестантите, механици на кораба, бяха освободени в средата на януари срещу гаранция от по 10 хиляди евро.

Реклама

След акцията в Испания в България бяха задържани соченият от полицията за организатор на пратката Руслан Колев и собственикът на кораба Дойчин Дойчев. По-късно и двамата бяха освободени от специализирания съд поради липса на доказателства.

Капитанът Иван Станчев и останалите шестима българи от командния състав на хората са в затвора ДМадрид 3 Валдеморо". Станчев се чува само с двете си дъщери за кратко, тъй като мобилните връзки прекъсвали сами. Той не е разпитван от месеци. "Забравени са от Бога там вече 7 месеца. Никой нищо не прави. Не разрешават на Иван да се вижда със служебния си адвокат. Никой не се бори да бъдат върнати тук, в България", възмутена е близката на капитана Ивелина Атанасова.

Тя разказва, че останалите две групи от по седем човека са били настанени в други различни сгради. Двамата освободени механици са били в сградата ДМадрид 7У, където лежи и боцманът Иван Николов - съпругът на Антоанета.

"Мъжът ми е видимо добре, но не знам как се чувства вътрешно", разказва Антоанета. "Убедена съм, че той е натопен. Това е една от версиите, които съм обсъждала и с другите близки на останалия екипаж. Екипажът не е видял и чул нищо - изведнъж командосите са се качили на борда. Този наркотик може да е бил на борда, но може и да е донесен или е подхвърлен", коментира Антоанета Николова.

В момента съпругата на боцмана е отседнала при приятелско семейство в Испания. Грижи се за комуникацията с испанските институции, като се опитва и да бъде и морална подкрепа за съпруга си и двете си деца, които са в България.

"Чуваме се с мъжа ми всеки ден по телефона. В момента разследването е в застой. Преди месец бяхме в Брюксел с други близки на задържаните от екипажа, българските депутати не ни обърнаха внимание. Изпокриха се, въпреки че ги търсихме. Обърнаха ни внимание само чуждите евродепутати и ни изслушаха. Останах с впечатление, че съдбата на съпруга ми е въпрос на договорки", вайка се Антоанета Николова. Тя подчерта, че надеждата на всички близки на моряците е в служебния премиер Марин Райков. ДВратите за нас в Испания са хлопнати заради езиковата бариера. Засега не сме усетили помощ от българските власти. Българинът винаги се надява, и ние така. Доколкото ми стигат възможностите и силите, ще се боря и няма да се откажа", категорична е съпругата на задържания боцман от "Свети Николай" Антоанета Николова.
Комуникацията на задържаните ни сънародници с външния свят е много усложнена, разказва българският им адвокат Владимир Владимиров. Той помага от България на служебните адвокати в Испания. Ще присъства и на съдебните заседания в Испания. Владимиров се познава с капитана и главния механик на кораба от 1988 година.
"В момента моряците могат да разговарят само с близките си, което е много странно. Роднините им могат да ги чуят само през регистриран телефон, за който трябва да предоставят специален договор от съответния оператор, който да удостоверява, че те са роднини на задържаните. Нещо, което го няма дори в Северна и Южна Африка", обясни адвокат Владимиров.

Реклама

Друг проблем бил, че служебните адвокати на сънародниците ни не говорели добре английски, а българските моряци не знаели и дума на испански. Освен това никой не си правел труда да преведе документите официално, възмутен е юристът. Основното притеснение на близките на моряците е, че предварителният арест, преди делото да влезе в съда, може да продължи от 2 до 4 години според испанското законодателство.
"Засега няма данни за злоупотреби в затвора. Но не всички моряци са в добро здраве. Има хора, които са вече потиснати психически. Може да са каже, че някои са в нервен срив. По едно време бяха оставени зимата без завивки и студуваха. Вдигнахме на тревога Министерството на външните работи и писахме писма, за да ги спасим от измръзване. Основен проблем е, че следствието и процедурите текат изключително бавно", алармира адвокатът.

Папките с материалите, събрани при разследването, ще бъдат предоставени на юристите през май. Предстоят и два нови разпита на моряците от "Свети Николай" пред съдия. Едва след това ще бъдат подготвяни обвинителни актове и делото ще влезе в съда.
"Испанските власти според мен ще имат трудност с изготвянето на актовете, защото трябва да определят точно конкретната вина на всеки един от екипажа. Какъв вид престъпление е извършил всеки поотделно. Засега те водят екипажа като престъпна група, което е в разрез с всички вътрешни и международни правила", обяснява адвокат Владимиров.

Част от защитната му теза ще засегне определени процесуални нарушения, които са извършени по време на ареста на моряците ни. "Командосите са театралничели на кораба по време на задържането на екипажа. Едно от най-малките им нарушения е това, че капитанът Иван Станчев им е предложил да им даде ключовете от помещенията на кораба. Въпреки че командосите са се качили без предупреждение. Полицаите обаче отказват и тръгват да разбиват, което е било излишно", разкри адвокатът.


Изчезналите 300 кг дрога

Месец след задържането на българите от "Свети Николай" от едно от полицейските хранилища близо до един от затворите изчезват 300 кг от конфискувания на борда кокаин. Според полицията крадците разбили оградата и са проникнали през отвора. След това са взели висококачествената дрога. "Това за мен не е достоверно. Те може да са надписали килограмите още при обиска. Може тия 300 кг въобще да не са били на кораба. Да са ги подхвърлили и после да са си ги взели обратно. Никой не може да установи дали това количество наркотик е било на палубата и след това конфискувано", подчертава адвокат Владимиров. Според него подобни акции се правят, за да се прикрие нещо по-голямо. "Представете си, че в паралел със "Свети Николай" се е движел кораб със 100 тона кокаин", обяснява адвокатът.

Брендо не е замесен

"Не е добре да се разпространяват такива данни и да се замесват имена, без да има доказателства. Така захранваме обвинителна версия срещу моряците. Това, което се пише, не е вярно и не може да бъде доказано. За какво говорим, Боже мой...", възнегодува адвокат Владимиров. Коментарът му бе във връзка с твърденията, че подсъдимият за наркотрафик Евелин Банев има връзка с 3-те тона кокаин, открити на борда на "Свети НиколайУ. Д...В определени периоди в годините назад българските граждани, които бяха задържани в България (Дойчев и Руслан Колев Ц бел. ред.), са се познавали с Брендо и са имали определени срещи, но какво са си говорили - можем само да гадаем...", коментира медийните публикации тогавашният министър Цветан Цветанов.

Реклама
Реклама
Реклама