Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1892665 www.bgdnes.bg

Крадци отварят мерцедеси с факли

 Пожарните сензори автоматично отключват вратите

 Автокрадци измислиха нов начин за отваряне на коли. Оказва се, че едни от най-скъпите модели на "Мерцедес" падат в лапите на джамбазите, след като бандитът симулира пожар и колата автоматично отваря врати.
Най-често бандитите правят факла от вестник или палят димка под набелязаната кола, научи "България Днес". По пода са разположени противопожарни сензори, които реагират на топлината и вратите се отварят автоматично. У нас вече са засечени няколко кражби по този начин.

Друг популярен, но доста по-високотехнологичен прийом при кражбите е хакването на блокиращата система. Става с използването на специален щекер, струващ около 3 бона и заместващ лаптопа, който в сервиз бива връзван към Оn Board Diagnose (OBD) буксата. На дисплея бандитът вижда каква е следващата стъпка, която трябва да направи, като в упътване за употреба. За да бъде препрограмиран OBD щекерът за нови модели, колите се крадат с платформа и електрониката се отключва на спокойствие.
Отварянето може да стане и с най-универсалния инструмент, наречен тирбушон. С него цилиндърът на ключалката на вратите може да бъде изтеглен, без самият корпус да бъде повреден. Ключарите използват тирбушона, за да отварят врати при спешни случаи. С акумулаторна отвертка в гнездото се навива винт, с чиято помощ цилиндърът се изважда.

Реклама

Друг вариант е използването на т.нар. Keymaker. Той се използва в сервизите, за да се "обучават" нови ключове, но в ръцете на автокрадците е ефикасно оръжие. Уредът се връзва към диагностичната букса и извлича последно генерирания в колата код за заключване. При втората стъпка уредът настройва по такъв начин електрониката на автомобила, че донесеният от крадеца ключ да може да бъде свързан с нея.

Друг задължителен аксесоар, влязъл в употреба от автокрадците, са т.нар. тапи. Това са устройства за заглушаване на сигнали. Четирите антени работят със сигнали на Bluetooth, Wireless LAN, GPS и GSM. Най-силните устройства покриват всяка честотите в радиус до 800 м. Тапите често са използвани в затворите в чужбина, за да не могат арестантите да използват мобилни телефони и да изпращат съобщения. В колата крадците изключват предавателите и предотвратяват позиционирането чрез мобилните телефони.

Широко популярен е и "полският" ключ. Получил името си от Германия, където огромна част от автокрадците са от тази националност. Представлява острите клинове, които се забиват в ключалките на вратите или на запалването и с лостовото действие на ключа заключващият механизъм се превърта.


Отмъкват и евтини возила

Напоследък се наблюдава нова тенденция в кражбата на автомобили. Освен мерцедеси и други луксозни возила джамбазите все по-често посягат и към евтините.
Обикновените автомобили били много по-лесна плячка. Скриването им също не представлявало трудност, тъй като се сливат на общия фон. Само със смяна на табелката с регистрационния номер те вече са готови.
Любимо място на автоджамбазите за отмъкване на коли са паркингите пред големите магазини. Липсата на охрана и отдалечеността на търговския обект от центъра на града значително улеснявали работата им, пък и били доста по-спокойни. Колите, отмъкнати от кварталите, най-често се разглобяват и се продават на части.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама