Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18936710 www.bgdnes.bg

БГ ГОРДОСТ! Александра е №1 в света по физика

*Сред 150 участници от около 35 държави 

*Поканена е да присъства на връчването на Нобеловите награди 

Александра Петкова стана номер 1 на европейски конкурс за млади учени в Полша.

12-класничката е възпитаник на Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" в София. На големия конкурс в полския град Катовице нашето момиче представя проект за теоретично и експериментално изследване на корабни следи. Благодарение на знанията си в точната наука Александра става първа сред 150 участници от около 35 държави. Талантливата девойка печели и още две награди - за участие в голям научен панаир в САЩ и отличие на Стокхолмския научен семинар, което й дава възможността да посети връчването на Нобеловите награди.

"Не очаквах да спечеля, защото имаше и много други впечатляващи проекти. Моят не беше нов, реално е почти готов от две години насам, само трябваше да се оформи във вид на статия и да изготвя плакат. Освен това имаше около пет интервюта с жури. Състезателната част бе в рамките на 3 дни, а през останалото време успяхме да разгледаме града", сподели пред "България Днес" гениалната зрелостничка.

Реклама

Освен с физика тийнейджърката се занимава и с рисуване, свири на пиано, играе шах и настолни игри. За матурите не се вълнува много - на преден план са състезанията, които й предстоят.

"Съучениците ми ме поздравиха за успеха, но честно казано, ми стана твърде много вниманието. Тази година завършвам и искам да уча теоретична физика във физическия факултет", разказа още 12-класничката.

Заедно с Александра на състезанието участват още двама българи - Делян Бойчев и Стефан Гайдаров, които също се представят на отлично ниво. Браво на българските деца!

Четете още

БРАВО! Българката Александра Петкова спечели европейски конкурс за млади учени

БРАВО! Българката Александра Петкова спечели европейски конкурс за млади учени

15-годишният физик Кристиан, който прослави България: При големия Тео по 16 часа на ден учех математика

15-годишният физик Кристиан, който прослави България: При големия Тео по 16 часа на ден учех математика

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама