Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1894434 www.bgdnes.bg

Цацаров погна енергийни шефове

Срещу бившия изпълнителен директор на Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг Михаил Андонов ще бъде повдигнато обвинение за сключването на неизгодни сделки и за безстопанственост. Прокуратурата обяви вчера, че е образувала общо пет наказателни производства след мащабните проверки в енергетиката. Разследванията бяха провокирани от масовите протести срещу високите сметки за ток.

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместниците му обявиха, че под ударите на закона попадат още длъжности лица на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. При проверката са констатирани пропуски в дейността на ДКЕВР, опити за заобикаляне на обществените поръчки, неефективност в дейността на енергийното министерство по отношение на защитата на държавните интереси.

Реклама

Първото наказателно производство е срещу длъжностни лица от ДКЕВР, които са нарушили задълженията си. Друго е за непотърсен дивидент от страна на чиновници в енергийното министерство от ЧЕЗ, където държавата като акционер не си е потърсила полагащото й се и са нанесени щети за бюджета на страната. В "ЧЕЗ - Разпределение" ЕАД неразпределената печалба за 2011 г. е над 3 млн. лева, а за 2012 г. - над 5 млн. лева.

Следващото наказателно постановление е срещу виновни длъжностни лица от НЕК, които от 2001 до 2012 г. са проявили умишлена безстопанственост. Останалите наказателни производства са срещу изпълнителния директор на НЕК и Българския енергиен холдинг Михаил Андонов за незаконни сделки, както и за нарушения в договори за обществени поръчки на ЧЕЗ.

Проверката е установила още, че в ДКЕВР в продължение на години е занижен контролът над работата на ЕРП-тата, обяви зам. главният прокурор Камен Михов. Той допълни, че липсва адекватен контрол върху разходите им. ДКЕВР е действала не като регулатор, а като безкритичен регистратор, добави главният прокурор Сотир Цацаров.

 

И ЕРП-тата с прегрешения

При проверката на ЧЕЗ е било обърнато основно внимание на начина на формиране на цените и услугите на електроенергия. Проверката е установила, че външните услуги представляват най-голямото перо от разходите на дружествата. Установени са опити за заобикаляне на Закона за обществените поръчки.

При "Енерго про" също има данни за нарушаване на ЗОП, но всички обществени поръчки са сключени след съгласуване с ДКЕВР.

При ЕВН прокуратурата не е установила данни за нарушения. Дружеството съвсем добросъвестно е отчитало технологичните си разходи.

Реклама
Реклама
Реклама