Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1894456 www.bgdnes.bg

Димитър Манолов от " Подкрепа": Яне формира синдикат от клошари

 


Надя Панкова

- Г-н Манолов, как ще коментирате закона "Яне Янев", който разбуни духовете на синдикати и работодатели? Според него бизнесът и вие трябва да декларирате доходи и имущество като заемащите публични държавни длъжност.
- Вижте, хората с модерна сексуална ориентация имат един специфичен полет на мисълта. Всичкото, което е в основата на този замисъл, е да се даде възможност да се хули, да се плюе и ругае и да се рови в най-низките страсти, което, пак повтарям, е характерно за хората с модерна сексуална ориентация.

Замисълът е такъв - някой ден, ако някой тръгне да прави нещо, вместо да се види какво иска да направи, да се гледа какъв е той. И да ти бъде позволено да се занимаваш със синдикализъм само ако си пълен клошар, защото утре нали някой ще каже - какъв е този Манолов и какво говори, като има двустаен апартамент? Тук е въпросът, че моят двустаен апартамент е описан, откакто е въведен законът за публичните длъжности, защото съм в надзорния съвет на НОИ. За съжаление такъв е просташкият замисъл на тоя тъпак с модерна сексуална ориентация.

Реклама


- Нали знаете, че ви записвам?
- Знам и напълно съм съгласен да публикувате това, което ви казвам.
- Въпросът е, че господин Янев може да ви се появи със съдебен иск утре...
- Нека да дойде със съдебен иск.
- Добре, оправдавате ли реакцията на работодателите, които напуснаха тристранния съвет заради този закон? Все пак на него се взеха важни решения, не е ли това бягство от отговорност?


- Реакцията на работодателите всъщност е твърде закъсняла. Трябваше в упоменатите законови срокове да направят нещо. Аз съм в чужбина и не съм присъствал във вторник на съвета, затова и детайлите малко ми бягат, но трябва в момента да изпълнят закона такъв, какъвто е, или по-рано да реагират.

Пак казвам, този закон не е насочен срещу тях, той е насочен срещу нас. Още повече че входящата декларация, която е предвидена в него, не изисква да доказваш откъде имаш това, което имаш. А никой не се съмнява, че работодателите имат, нали така? Е, цялата работа е всъщност срещу синдикатите.

 Утре ще се обяснява на обществото, че не може да се занимаваш със синдикализъм, ако не си клошар. И ако в сметката ти се намерят 10 000 лева, ти ще станеш Господ знае какъв! Това е целият замисъл на това начинание. Защото този човек, както е известно, той лази само по низките страсти на хората, на него това му е амплоато.
Досега, щом започнехме да подготвяме някаква акция, във вестниците задължително започваха да се появяват материали за синдикалното имущество, фирмите на синдикатите.

Въпросът е, че в тези твърдения истината не прехвърляше 2-3%. Това създава още една възможност да се рови. Когато правихме на 30 ноември 2011 г. най-големия си митинг в последните години в България срещу повишаването на пенсионната възраст, един професор по математика, около който напоследък се шумя, и той така. Искаше Сметната палата да ни проверява, полицията да ни арестува, да ни биела, такива неща.
- Говорите за проф. Михаил Константинов, така ли?
-  Говорим за един професор по математика и всичко останало от пернишкия университет. Цялата работа е отново да се забърка една гнусна манджа от миризливи страсти.

Между другото председателят на Сметната палата го беше казал много ясно - логиката на този закон е да следи имуществото на хора, които се занимават с разпределяне на обществени средства. И им каза, че има смисъл хора, които участват в управление на бюджетни средства и така нататък, приемащите лобистки закони.
- Кабинетът вчера отпусна 41 млн. лева, това са много средства, за подпомагане на най-уязвимите групи. Защо според вас преди не можеше нищо подобно да се случи, а сега има как?
- Първо, това не са изобщо изключително много средства. Изключително много средства се разпределят като субсидии за политическите партии. Средствата например, дадени за децата с увреждания, не са много и както е известно, няма да стигнат доникъде. А сега вече се оказва, че много неща могат да станат, като излязоха хората по улиците да ги замерят с камъни. А преди да има камъни - не могло.

Реклама

Друг е въпросът, че това с камъните трябваше да продължи още, докато започнат да могат и други неща. Защото проблемът не е, че са високи сметките за ток, а че са ниски заплатите. Можеше с камъните да се продължи и докато заплатите си дойдат на местата, но това вече е по-страшно. Честно казано, и не го желая много, но проблемът е именно там. Проблемът е също, че 1% българи владеят 95% от България. А не че сметките за ток са високи. В Белгия плащат същите сметки, ама на никой не му пука.
- Да, но вижте там заплатите какви са и дори какви са социалните помощи.
- Нали това говоря. С 1800 евро средна заплата 150 евро сметка за ток, общо взето, не се взима предвид. Така че там е проблемът не че сметката е 300 лева, а че заплатата е 300 лв.
- Бившият финансов министър Пламен Орешарски наскоро обяви, че България много трудно би достигнала европейските доходи, които вие визирахте. Каквото и да направим, каквито и инвестиции да дойдат. Такава ли е наистина безизходицата, няма ли най-накрая да има светлина в тунела?


- От неговата гледна точка и науката му той не може да каже друго. Никога не може и да каже това, което аз говоря - че сбърканото е това, че 95% от България е собственост на 1% българи. Но това не е проблем само на България това идиотско съотношение, в други държави също е така - много тесен слой от хора владеят голяма част от държавите. И проблемът, както съм казвал и друг път, е не че човечеството не може да нахрани бедните, а че не може да нахрани богатите.


- Като заговорихме за протестите, как гледате на протестиращите, които плюха политическия елит, а сега са първи в ЦИК, за да стават част от него за следващия мандат?
- Не гледам с оптимизъм. Но не съм и изненадан, разбира се. То имаше някои хора, на които това много им личеше през цялото време, викаха си - как ме нямаше миналия път, като се мажеше филията, ама сега май пак има някакво ново мазане на филиите, я да тичам. Не съм изненадан, има, разбира се, и генеративно израстване, появява се една нова генерация за мазане на филии. Гледах го това и 1989 година, макар че тогава не можах да схвана някои неща, но сега го виждам това за трети или четвърти път, ако не и повече.
- Имат ли според вас тези хора някакъв шанс да влязат в управлението, или поне да съставят в парламента група?
- Ама какъв е смисълът? За кои ме питате?
- Има доста. "Българска пролет", които отиват на избори с Александър Томов, коалиция "Орлов мост"...


- Те не могат и да се окажат в една парламентарна група. Ако можеха, щяха и да са в една кандидатска листа. Такова нещо обаче не може да се очаква, според мен по-скоро няма да стане така.

Просто виждам възпроизвеждане на статуквото и ако влезе някоя фракция, то тя ще една от всичките, не знам коя. А тия на Александър Томов със сигурност няма да влязат. Или ако точно тези влязат, трябва тутакси всички умни българи да емигрират на секундата. Ако нещо, водено от Александър Томов се окаже в политиката, всички, които имат нещо в главата си, на секундата трябва да изчезнат оттук. Но все пак продължавам да вярвам в остатъците от разум на гласоподавателите.
- Вече са ясни водачите на листи на основните играчи на изборите. В гражданската квота на БСП обаче има интересни имена - ексиздателят на "Плейбой" Мартин Захариев, тенорът Калуди Калудов. В листите на ГЕРБ пък нямаше нито едно ново лице, как ще коментирате?


- Ама аз това го видях преди малко и щях да падна! Не защото Захариев издава "Плейбой", този човек има крайнодесни икономически възгледи. Ама крайнодесни! По-вдясно е само стената. Изведнъж се оказва в листата на БСП... тяхна си работа, аз не се занимавам пряко с политика. А ГЕРБ така са си преценили, както те обичат да казват, Негово величество избирателят ще си каже. Негово величество избирателят ще каже сигурно после и някакви странни коалиции да се направят и въобще от името на това величество какво ли не се прави. Въобще какво да кажа? Късно ми е да емигрирам, това ми е проблемът.  

Кой е Димитър Манолов

Роден на 23 август 1958 г. в София. Член и ръководител на делегацията на КТ "Подкрепа" в Националния съвет за тристранно сътрудничество и координатор на дейностите по социалния диалог. Владее английски и руски.
Каква е целта на закона "Яне Янев", прав ли е бизнесът да напуска тристранния съвет, парите за социални плащания дали са достатъчно и могат ли протестиращите да влязат в парламента, Манолов коментира за "България Днес".

Реклама
Реклама
Реклама