Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1895455 www.bgdnes.bg

Финансова акула трупа монети от Северна Корея

Нашумял финансов инвеститор изкупува като бесен златни и сребърни монети от Северна Корея.

70-годишният американец Джим Роджърс вдигна фурор на нумизматично изложение в Сингапур преди дни. Финансистът, мениджър на фондове за рисков капитал и популярен писател, дори се хвана публично на бас. Според него металните пари на Пхенян ще поскъпнат сериозно.

Неговата логика е, че при евентуален военен конфликт на Корейския полуостров северната държава ще изчезне. И така нейните монети ще се превърнат в изключителна ценност.

Реклама

На панаира в Сингапур Роджърс си купи 13 златни и доста сребърни монети на севернокорейския режим. Един от служителите на банката на Пхенян обясни, че инвеститорът искал да вземе още, но щандът не разполагал с толкова.


Златните пари се търгували по 2015 долара всяка и изобразявали лица и символи на изолираната страна. Някои от тях например са сечени през 2010 г. по повод 65 години от комунистическата революция, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

За Роджърс това не е първият път, когато проявява интерес към Пхенян. "Засега монетите и марките са единственият начин да инвестирам в Северна Корея. Но един ден тази страна просто няма да я има и тогава стойността им ще се вдигне значително", предрича играчът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама