Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18955041 www.bgdnes.bg

Кардиологът проф. д-р Сотир Марчев: Веселите хора живеят по-дълго

Спорт, смях и сън са най-добрите лекарства 

КОЙ Е ТОЙ

Професор доктор Сотир Марчев е кардиолог, началник на Клиника по кардиология към Медицински институт на МВР. Роден е на 15 декември 1961 г. в Благоевград. Има множество награди в сферата на медицината. Специално за "България Днес" Марчев разказва за най-новата си книга - "Любимите ми медицински вицове", за това как да пазим сърцето си и още куп интересни теми, които ще прочетете в следващите редове.

- Професор Марчев, съвсем скоро издадохте новата си книга - "Любимите ми медицински вицове". Какво ви вдъхнови да я напишете?

Реклама

- Първото, заради което исках да събера тези вицове, е, че ние трябва да се развеселим. Хората, които са усмихни и весели, живеят по-дълго. Обичайно в болницата, като приемем двама души с един и същи доказан инфаркт - ако единият изпадне в депресия, а другият е усмихнат - този с депресията има повече риск за смърт, отколкото веселият. Веселието спасява човешки живот. Смехът също така е и антистресово средство. Подложени сме на постоянен стрес и трябва да се опитваме да го преодолеем. Първите три лекарства срещу негативните влияния са спорт, смях и сън. Целенасочено трябва да се стараем да сме позитивни - това удължава живота.

- Колко време ви отне да съберете всички вицове?

- Има-няма 30 години. От много време съм известен сред колегите с това, че колекционирам хубави медицински вицове. Приятелите ми пращат различни смешки - първоначално написани на листче, после по електронната поща и в социалните мрежи. Мислех си, че ще е някакво тънко книжле, а се оказа книга с 200 пълни страници.

- А има ли ваши авторски вицове вътре?

- Ооо, да. Непрекъснато създавам вицове, защото това става един начин да се изразяваш и хората около теб да те разберат. Следващата цел, заради която създадох книгата, е истината. Предговорът й гласи: "В България няма вицове, в България има добре разказани истински истории". На шега човек може да каже всичко, дори и истината. Това е една взривоопасна област, почва се от здравеопазването в България, медицината, транссексуалността. Теми, за които, ако говориш сериозно, ще възникне проблем. Майтапът е единственият начин да споменеш тези неща спокойно.

- Кои са актуалните смешки в момента?

- "Докторът пита пациента: "Ако тази операция се окаже наложителна, ще можете ли да си я платите?". А пациентът отговаря: "А ако не мога да си е платя, операцията ще бъде ли наложителна?". За 30 години хуморът доста се е изменил. Вицът трябва да е максимално кратък, за да върши работа в нашия забързан свят.

- Сборникът ви със смешки е предназначен и за лекари, и за пациенти. На едни и същи неща ли се смеят те?

- Лекарите харесват едни вицове, пациентите други. Опитал съм се да има баланс. Интересното е, че ако искаш да изгониш един пациент, трябва да му разкажеш някой черен медицински хумор. Това не помага на лечението. Вицовете в различните сфери са коренно противоположни. Например черният медицински хумор е направо смешен в сравнение с този на полицаите. Специфично е. В тази книга на практика съм проследил пътя на болните - в чакалнята, в кабинета, след прегледа.

Реклама

- На гърба на четивото пише, че е чудесен подарък за хората от медицинското съсловие. Вие подарихте ли я вече на някои ваши колеги?

- Разбира се. Аз издавам медицински книги от 1993 г. насам и винаги им давам с двойна цел - от една страна, ако пише нещо грешно, да го поправя, от друга - лекарите се явяват чудесни рекламни агенти. Най-добрата реклама на една книга е веселият читател.

- Говорейки за силата на хумора, можем ли да оздравеем с позитивна нагласа?

- Баща ми твърдеше, че всички болести се лекуват само с усмивка. Това обяснява защо братята ми измряха от туберколоза. Смехът не замества лекарствата. Освен позитивната нагласа ние трябва да имаме и здравословния начин на живот, да ходим на контролни прегледи и да се лекуваме.

- Напоследък наблюдаваме едни доста резки промени в температурите. По какъв начин се отразяват те на сърцето?

- Температурният оптимум е от 18 до 25 градуса. Докато сме в този диапазон, няма проблеми. По принцип краят на лятото и началото на есента е периодът с най-ниска сърдечносъдова смъртност спрямо другите сезони. Драги читатели, не си търсете оправдания - слагайте кецовете и се движете.

- Двигателната активност ли е в основата на доброто здраве на сърцето?

- Първото нещо е движението. На второ място е здравословното хранене. Лекарите препоръчваме зеленчуци, плодове, варивата - боб, грах, леща, семена, ядки, риба, морски дарове. Човек е това, което яде. Един от подходите, за да накараш някого да отслабне, е да започне да се храни с нещата, които са яли прабабите му. Те не са консумирали дюнери, пици и сладоледи, затова ги ограничаваме. Също така и запечатаните с баркод храни. Следващото нещо са социалните контакти. Трябва да имаме близки хора, с които да общуваме. Умствените натоварвания също имат значение - ученето на чужд език, четенето на книги - тези, които четат повече, по-дълго време запазват мозъка си свеж. Трябва да умеем да познаваме себе си и да знаем кое е добре за нас. Нека не забравяме и медицинските препоръки - миене на зъбите по два пъти на ден, измиване на ръцете преди хранене, един път в годината профилактични преглед при лекар, ако сме здрави, ако сме болни - по-често. След секс е хубаво да се ходи по-малка нужда, за да се намали риска от полово предавани болести. Това са стандартните съвети.

- Кой е най-големият враг на сърцето?

- Обездвижването. Най-големият грях не са килограмите, а липсата на движение. Ако в кабинета ми дойде по-пълен човек, който обаче спортува, за него ще съм по-спокоен, ако трябва да го оперираме, отколкото, ако се наложи интервенция на залежал се пациент, макар и без излишно тегло.

- Наблюдаваме ли ръст на хората със сърдечносъдови заболявания спрямо преди?

- В България имаме голям процент пушачи, хора, които прекаляват с алкохола и обездвижени хора. Поради тази причина е пълно с диабетици и хипертоници. В страната ни състоянието на здравеопазването е лошо. Една такава система би била добра, ако резултатите са добри. При нас за съжаление резултатите са лоши. България е сред лидерите в Европа по висока сърдечносъдова смъртност и обща смъртност. Трябва всички с общи усилия да променяме начина си на живот. Слагайте гуменките и отивайте навън и не ми се оплаквайте от времето - нищо ви няма на здравето!

Реклама
Реклама
Реклама