Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18965195 www.bgdnes.bg

Шахти убийци дебнат по тротоари и улици

*Токов удар взе живота на Людмил 

*Деца пропадат в двуметрови дупки в училище, плочи се цепят на две и мъж потъва вдън земя в столицата

Шахти "убийци" дебнат навсякъде из прекрасната ни родина, но, уви, мерки продължават да не се вземат, въпреки че част от инцидентите завършват катастрофално - със смърт, други остават инвалиди за цял живот.

Реклама

Само преди дни поредната шахта "убиец" взе своята жертва. Трагедията се разигра в кв. "Кючук Париж" в Пловдив. В понеделник малко преди 16 часа на телефон 112 постъпва сигнал за велосипед до необезопасена шахта в зоната на ремонтни дейности между ул. "Братя Бъкстон" и бул. "Александър Стамболийски". В началото няма следа от колоездача, а само от велосипеда му. Пристигналите на място полицаи попадат на ужасяваща гледка. Ченгетата откриват безжизненото тяло на мъж да лежи на дъното на шахтата. В момента Районната прокуратура в Пловдив разследва причиняване на смърт по непредпазливост. Нищят се няколко версии - дали е блъснат от кола и дали общината е отговорна, защото шахтата е необезопасена. От общината си измиват ръцете с фирмата ВиК, която работи по проекта. И в двата случая обаче пловдивската община носи отговорност.

В началото на годината мъж пропадна в шахта в новоизграждаща се канализация в столичния кв. Драгалевци. Този инцидент завърши с щастлив край, въпреки че потърпевшият се озовава на няколко метра под нивото на улицата. За негов късмет наоколо има негови съседи, които веднага му се притичват на помощ, след като пропада вдън земя. Мъжът е с няколко тежки травми и счупвания, но без опасност за живота.

Жители на квартала твърдят, че често се случват инциденти с необезопасени шахти в района, причинени от строителни дейности.

Горе-долу по същото време трагичен инцидент беляза отново Пловдив. 6-годишно дете падна в улична шахта на оживена алея в Града на тепетата. Инцидентът става, докато момченцето се разхожда с майка си. Шахтата е дълбока над два метра и е в непосредствена близост до сградата на кметството на район "Тракия". Момиченцето е спасено от шофьор, който вижда случващото се и се притичва веднага на помощ. Мъжът се мята в шахтата и спасява детенцето.

В началото на 2023 г. в столицата шахта се пропуква под краката на нищо неподозиращия Радослав Симеонов. Това се случва до трамвайна спирка на столичния бул. "Цар Борис III". Мъжът пада на тротоара в района на кв. "Бъкстон". "Капакът просто се срина под краката ми и се сцепи на две. В следващия момент се намерих на земята с травми на устата и разклатени зъби", разказа навремето Симеонов и се закани да съди Столична община.

Същата година столично училище попадна в заглавията по вестниците и по новините, защото дете пропадна в шахта в двора му. 7-годишното момиченце Борислава падна в необезопасена шахта, дълбока над метър и половина. Дали тогава училището понесе отговорността си, така и не се разбра. За щастие Борислава се разминава без сериозни наранявания.

Реклама

Най-тежкият и ужасяващ случай остава този с 16-годишния Людмил, който бе поразен от шахта "убиец" в столицата през 2021 г. На 14 февруари младежът бе покосен от оголен кабел, провеждащ ток по рамката на тротоарна шахта на столичния булевард "Иван Гешов". В района на столичната болница "Св. Иван Рилски" тийнейджърът Людмил чака на червен светофар, за да пресече. Младежът е стъпил на улична шахта, намираща се на тротоара. Както си стои и чака, изведнъж пада на земята, покосен от токов удар. Въпреки бързата реакция на Спешна помощ, дошла за три минути, момчето умира във Военномедицинска академия. Причината за токовия удар е оголен кабел, от който протича ток по металната рамка на шахтата. Тогава от ЧЕЗ твърдяха, че нямат отношение към шахтата. "Шахтата не е собственост на ЧЕЗ", заявиха официално от компанията, а главният архитект на столичния район "Триадица" Иван Шишков подаде оставка заради инцидента. В крайна сметка разследването още тече, но не е ясно дали са стигнали до виновника, защото, както се случва редовно у нас, никой не е виновен за нищо, а Людмил си остана завинаги на 16 години.

Ще има ли институции, които ще отговарят за това безобразие, или отново обществото ще остане незащитено от колективната пълна безотговорност и виновните институции ще си прехвърлят топката?! Това е въпрос, чийто отговор се опитваме да получим от години насам, но той все не пристига.

 30 бона за счупен глезен

Инцидентът стана на 16 август 2020 г., когато адвокат Веска Волева върви с колежката си Мариела Спасова по ул. "Алабин" от ул. "Христо Белчев" към Съдебната палата. Точно там се намира и кантората й. Тогава Волева стъпва на отлепена плочка на тротоара, която се надига, и при опита да избегне удара от плочката адвокатката пада тежко. От удара ожулва и двете си колена, а левият й глезен се подува за секунди. В "Пирогов" става ясно, че Волева има тройно счупване на ставата на глезена и я оперират, за да поставят винтове. Следват 3 тежки месеца, в които юристката първо е на легло и не може да работи. Малко след като се възстановява, Волева завежда иск за неимуществени вреди срещу общината на обща стойност 50 бона. В крайна сметка Върховният касационен съд прецени, че 30 хилядарки са справедливо обезщетение.

Четете още

Нищят смъртта на велосипедиста, открит мъртъв в шахта

Нищят смъртта на велосипедиста, открит мъртъв в шахта

Колоездач загина в необезопасена шахта в Пловдив

Колоездач загина в необезопасена шахта в Пловдив

Мъж пропадна в канализационна шахта

Мъж пропадна в канализационна шахта

6-годишно дете падна в отворена шахта в Пловдив

6-годишно дете падна в отворена шахта в Пловдив

Реклама
Реклама
Реклама