Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19001705 www.bgdnes.bg

Руският патриарх спаси от смърт Галактион

*След като се възстанови, си иска епархията

*Излекуваха бившия епископ в Москва със стволови клетки, Кирил плаща сметката

В скорошно клипче бившият Старозагоски владика Галактион споделя, че "се чувства много добре". "Здраве и спасение!", обръща се към българите дядото.

Реклама

Това е първата публична поява на Галактиката, както го наричат в клира, след тежкия инсулт, който го порази през юни 2015 г. Отец Атанас Стефанов, който посещава всеки ден дядо Галактион, също потвърждава, че здравословното състояние на свещеника е изключително подобрено. И това отваряло възможност ексглавата на Старозагорска епархия да поиска отново да я оглави.

"Дядо Галактион получи и контузия в главата, когато шофьорът му Бончо катастрофира с мерцедеса край Свиленград през май 2015-а. Две седмици по-късно получи и инсулт. Твърди се, че бил паднал по стълбите в митрополията, но има и друга версия", каза за "България Днес" близкият до Галактион духовник.

"Излекуваха дядото в московска клиника със стволови клетки. Процедурите са били платени от руския патриарх Кирил", разкрива пред вестника Стефанов.

Освен че вече е здрав, бившият Старозагорски владика вече не живее в специално отделеното за него крило на казанлъшкия девически манастир.

"Галактион е в собствения си апартамент в София", каза приближеният му расоносец.

След инсулта преди девет години дядо Галактион бе настанен уж за негово добро в казанлъшкия метох "Въведение Богородично". Още тогава обаче се разбра, че нито той, нито сесра му Стефка са давали съгласието си за това. Решението да заживее там било на синода. Освен роднината на Галактиката за него бе поела да се грижи в метоха и дългогодишната му близка Снежана.

На заседанието на синода от 28 март 2016-а е било изчетено писмо на дядо Галактион, в което той възразява срещу изпращането му в девическия манастир, но членовете на църковното ръководство са го оставили без внимание. На 28 септември с.г. се стигна и до отстраняването на Галактиката с решение на синода от поста му.

"Ще изпратим в най-скоро време изложение с факти и аргументи до синода, в което ще настояваме дядо Галактион да бъде възстановен като Старозагорски митрополит. Ще го изпратим лично и до българския патриарх Даниил", зарича се свещеникът. По думите му "изборът на дядо Киприан за Старозагорски митрополит не бил каноничен, защото не бил извършен в светия олтар".

Приближените до Галактиката църковници добавят, че когато бил заставен да напусне сградата на митрополията в Стара Загора, не са му били върнати "много вещи". "Дядо Галактион още не е получил своите корони, одежди, панагии, кръстове, жезъла и расата си", твърди отец Стефанов.

Четете още

Изписаха дядо Галактион

Изписаха дядо Галактион

Галактион на косъм от смъртта

Галактион на косъм от смъртта

След катастрофата и инсулт покоси дядо Галактион

След катастрофата и инсулт покоси дядо Галактион

Галактион със счупена ръка след катастрофа

Галактион със счупена ръка след катастрофа

Реклама
Реклама
Реклама