Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19019952 www.bgdnes.bg

10 бона за нощувки за ученици плащат в Банско

Заради ремонт на общежитие 

Децата временно живеят в къщи за гости в Банско, реставрацията продължава до края на ноември

Община Банско дава по 10 824 лв. на месец за нощувките на ученици в къщи за гости.

Това се налага заради голям ремонт на общежитието на Професионалната лесотехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в града. В него живеят 41 деца от съседните населени места, които нямат възможност да пътуват всеки ден до учебното заведение. Общинският съвет решава да помогне, като финансира временното настаняване на учениците.

Реклама

"Имаме държавно субсидиране, с което поемаме разходите. Все пак някои от родителите са в неравностойно положение и не могат да си позволят да плащат. На месец таксата за общежитието е 20 лв., за някои с по-ниски доходи дори е безплатна. Поради наложените обстоятелства с преместването в момента плащаме за къщите по 264 лв. месечно на човек - или по 12 лв. на ден за дете. Този вариант е по-добър от настаняване в хотел, защото в тези жилища има по-голям контрол", разказа за "България Днес" Димитър Русков от общината в Банско.

Учениците са разпределени в 3 къщи близо до гимназията от началото на учебната година. Предвижда се да останат там до края на ноември, когато ремонтните дейности трябва да приключат.

"Има специален проект за възстановяване и устойчивост на общежитията. Работи се вече около 7 месеца. Подновява се всичко - правят се изолации, бани, тоалетни, мазилки, ВиК. Преди беше в поносимо състояние, но сега вече ще стане модерно. Все пак се борим всеки ученик да дойде и да учи в подходящите условия", каза също Русков.

"България Днес" потърси за коментар и директора на гимназията Иван Кадев, но той не ни върна обаждане до редакционното приключване на броя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама