Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19028827 www.bgdnes.bg

Гришо, Боби М. и Сарафа жертви на крадци

150 грама златни накити бяха откраднати от дома на легендарния ни боксьор Серафим Тодоров в Пазарджик онзи ден. Полицията работи по случая, но засега повече информация няма. За радост българските спортисти не са честа мишена на крадци за разлика от чужбина, където колегите им печелят огромни пари и имат много скъпи предмети в домовете си.

По време на последния конгрес на БФС, когато Борислав Михайлов сдаде властта през пролетта, къщата му в Драгалевци също бе нападната и обрана. И досега няма официална информация на каква стойност са били задигнатите предмети, но се твърди, че са били за поне един милион лева. Плячката е била за сумата от над 400 000 евро, както и множество скъпоценности и златни накити. Сред откраднатите вещи от къщата на Борислав Михайлов бил и бронзовият му медал от световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г.

Реклама

МВР е пазило известно време кражбата в тайна, за да не се пречи на разследването. Арестувани при спецакция на СДВР впоследствие са люлинските топкрадци Николай Илиев-Понти, Николай Сакалиев-Каската и Пепи Тапата. Тримата апаши са били поставени под наблюдение от МВР и са задържани малко след като са обрали златарско ателие в столицата. Понти, Каската и Тапата са нахлули маскирани в къщата на Михайлов в частен жилищен комплекс с контролиран достъп на 15 март в часовия диапазон между 13,50 и 14,30 ч., докато се провеждаше извънредният конгрес на БФС. Апашите са проникнали в дома на Перуката през външната ограда на частния жилищен комплекс и са останали незабелязани от охранителя на бариерата. Със специални заглушители за радиочестотите крадците са неутрализирали алармените системи в къщата на Михайлов и са си тръгнали с крупна плячка.

Друга легенда от Пеневата чета - Бончо Генчев, също пострада от бандити в края на 2016 г. Той стана жертва на обир по време на церемонията по награждаването на лауреатите от програмата "Децата и футболът", оплака се самият той. Церемонията се състоя в популярно и знаково заведение на националния стадион. Той беше поканен да връчи наградите и да насърчи младите таланти да вървят към върховете във футбола с много труд и усърдие. Генчев оставил връхната си дреха встрани от сцената, а след като награждаването и снимките свършили, той с изненада установил, че от палтото му липсват два мобилни телефона, портфейл с пари, дебитни карти, шофьорската му книжка. Оказа се, че никой не е видял кой е човекът, пребъркал джобовете на Бончо Генчев, а самият бивш футболист беше много разочарован. Освен неприятното усещане, че е бил обран, той се ядосваше и от предстоящите разправии по институциите, за да си извади нови документи.

Година по-рано, в началото на април 2023 г. най-добрият български тенисист Григор Димитров стана жертва на крадци в Барселона, където се намираше заради участие в турнир от сериите ATP 500. На "Авендида Сария", един от булевардите близо до тенис кортовете, където тренира Григор Димитров, няколко мотоциклетисти се доближават твърде близо до колата му и отместват едно от страничните огледала.

Първоначално Григор не е реагирал, но след това е посегнал да го изправи и в този момент са изтръгнали часовника от ръката му. Според местните медии, които цитират полицията, става въпрос за часовник на стойност 70 000 евро. Това не бе първият случай на подобна нагла кражба. Преди време по същия начин бе откраднат часовникът и на футболиста Роберт Левандовски.

В средата на това лято футболната легенда Роберто Баджо стана жертва на обир и принуда по време на мача Италия - Испания от европейското първенство по футбол. Вилата, в която живее 57-годишният италиански футболист, била превзета от петима въоръжени мъже. Всичко започнало към 22,00 ч. вечерта, когато Баджо и семейството му се канели да гледат двубоя с Испания.

Нападателите заключили фамилията в една стая, докато тършували из къщата за ценни предмети. Там те прекарали близо 40 минути. Роберто Баджо бил ударен с дръжката на пистолет в опит да противодейства на крадците. Италианските медии писаха, че става въпрос за добре премислен обир, тъй като бандата действала много професионално. Баджо сложи край на кариерата си през 2004 г. През 1994 г. той имаше ключова роля в отстраняването на България на полуфинал на световното в САЩ.

През 2019 г. испанската полиция разкри престъпна група, специализирана в обири на домовете на футболисти по време на мачове, което е най-голямото разкриване на взломове. Властите тогава задържаха четирима албански граждани и иззеха от тях скъпоценности и 10 000 евро в брой, принадлежали на футболистите и техните семейства. Сред вещите бе открит и сребърният медал от финала в Шампионска лига на халфа на "Атлетико" (Мадрид) Томас Партей, както и паспортът му. Според разследването бандата е обрала и къщата на Каземиро, докато той играел за "Реал" (Мадрид) срещу "Атлетико" месец по-рано. Сред жертвите на грабежи бяха още Алваро Мората от "Атлетико" (Мадрид), халфът Иско и дори старши треньорът на "Реал" (Мадрид) по онова време Зинедин Зидан.

Четете още

Легендата Серафим Тодоров: Отчаян и съсипан съм от обира в дома ми!

Легендата Серафим Тодоров: Отчаян и съсипан съм от обира в дома ми!

Oбраха дома на трикратния световен и европейски шампион по бокс Серафим Тодоров

Oбраха дома на трикратния световен и европейски шампион по бокс Серафим Тодоров

Реклама
Реклама
Реклама