Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19044687 www.bgdnes.bg

Грип вкара в болница Димитри Иванов

92-годишният журналист предсказва войната в Близкия изток и не спира да работи

Легендарният журналист Димитри Иванов бе настанен в болница преди повече от седмица. Той получил усложнение от грип. Бил е в болница "Лозенец" силно отпаднал и с температура, но вече е възстановен и си е вкъщи.

Реклама

Джимо, както го наричат приятелите му, преди години бе получил инсулт, от който също бързо се възстанови. Журналистът, който е свързан с култовите телевизионни предавания "Всяка неделя" и "Панорама", имаше прозрения, някои от които може и да се сбъднат, но едно от тях вече е факт - конфликтът в Близкия изток.

"ЕС няма да се е разпаднал от центробежните сили, нито центростремителните сили ще са реинтегрирали бившия СССР. Англо-американците ще излизат от финансова криза, по-тежка от сегашната. Ще са я преживели посредством: войната в Близкия изток и редуцирането на доларовия дълг към Китай. А за България? Ще сме се свили и може да сме вън от ЕС по икономически критерии. Етническите българи ще са малцинство, а печалбите в страната ще се изнасят", предрича журналистът, който е роден в първия ден на годината - 1 януари.

Димитри Иванов отдавна влезе в историята на България с великолепните преводи на Хемингуей, Капоти, Фицджералд, Алън Силитоу, Уилям Голдинг, Джек Лондон и много други. Целият му живот е посветен на журналистиката. Помним го от "Всяка неделя", като водещ на обзорните политически предавания "Панорама" и "Наблюдател". Текстовете му са елегантни и задълбочени, впечатляващ микс от лични преживявания и спомени за интересни личности.

"Добре съм, всичко с мен е наред", не обича да говори за личния си живот журналистът. Обяснява, че просто не обича да говори излишно.

"В компания мълча като пукал. Винаги исках да съм по-общителен, по-отворен. Но насила не става. Накрая си казах - я по-добре да съм такъв, какъвто съм си. Няма насила да се правя на отворен. Ще е изкуствено. Изкуственият човек е неискрен и е още по-лош от затворения човек. Няма пък, казах си, да се правя на отворен", смее се журналистът.

С днешна дата той си е обещал да не пише книги. Казва, че е прочел много хубави през живота си и няма смисъл.

Категоричен е, че най-големият враг не е цензурата, а простотията и невежеството.

"Правото да говориш глупости е едно от човешките права", е фразата, с която журналистът е най-популярен.

За своите 92 години той продължава да чете и да се интересува не само от политическите процеси, но и от хората, които ги управляват.

Четете още

Мария Каварджикова и Владо Пенев взеха "Аскеер", Морфов също с награда

Мария Каварджикова и Владо Пенев взеха "Аскеер", Морфов също с награда

Димитри Иванов: Ех, най-после и аз почетен жител!

Димитри Иванов: Ех, най-после и аз почетен жител!

Реклама
Реклама
Реклама