Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19060622 www.bgdnes.bg

УЖАС! Оглавихме поредната черна статистика

България е на първо място на поредната черна статистика.  Този път водим с "класацията" за най-висока смъртност на бебета в Европейския съюз. Това сочи доклад на Сметната палата.

Цифрите показват, че смъртността на новородени у нас е намаляла, но продължава да е най-високата в ЕС.

Реклама

Най-негативен е показателят при бебетата, починали до шестия ден след раждането си. У нас той е 7,3 на 1000, докато средният в ЕС е 2,5 на 1000.

Според доклада профилактиката и проследяването на бременността са основната причина за негативната тенденция. Много от бременните жени нямат здравни осигуровки и не посещават задължителните прегледи при акушер-гинеколог. Коефициентът на раждаемост в страната продължава да нисък, а основната причина е намаляването на жените във фертилна възраст.

Средната възраст за раждането на първо дете при българките е нараснала от 26,7 г. през 2014 г. на 27,6 г. през 2022 г. През 2022 г. 37% от бъдещите родилки са пропускали редовните прегледи, тъй като не са здравно осигурени. През 2023 г. делът им нараства на 63%, като част от тях не са посещавали акушер-гинеколог нито веднъж през 9-те месеца на бременността си.

Расте и броят на недоносените деца, като тази тенденция е свързана с установени репродуктивни проблеми при майката.

Четете още

До 2050 г. българите стават 5 млн.

До 2050 г. българите стават 5 млн.

България в черна статистика за стопяващо се население

България в черна статистика за стопяващо се население

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама