Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19062522 www.bgdnes.bg

8 човека живеят в операционна

  • Бивша ветеринарна лечебница е превърната в приют
  • Спасителят Христо иска да подобри условията, търси средства за ремонт 

Доли ТАЧЕВА

Осем човека спят в операционната зала на бивша ветеринарна лечебница. Клиниката във великотърновското село Леденик е превърната в приют и от години подслонява изгубени души. Кабинетите на лекарите и аптеката също са приспособени като стаи, които се обитават от по двама души.

Реклама

"Бяхме в едни фургони, после във ферма и сега сме в тази лечебница", започва разказа си пред "България Днес" основателят на дома Христо Атанасов.

Към момента благодетелят е подслонил 22 човека, които са изгубили пътя в живота си и се опитват да си стъпят на краката. Най-малкият от тях е едва на 8 месеца, а най-възрастният минава 60 години. През последните три десетилетия Христо подслонява бездомни хора и сираци, които имат нужда от подкрепа. Стотици са минали през приюта му. Повечето от тях успяват да се реализират в живота, да създадат семейства и да заживеят в собствен дом.

"Не мога да видя човек, който няма къде да нощува, и да не го приема. Има много, в които съм открил потенциал и съм им помогнал да отидат в чужбина. Някои тръгнаха по моя път - помагат. Няма да забравя един юнак. На 13 години е бил, когато майка му умира, бащата го беше изоставил преди години. Профукал малкото наследство, което имал, и се озова при мен. Аз видях много добри качества в него. Сега е трети-четвърти мандат кмет на едно село", признава избавителят.

Христо има собствен бизнес, занимава се със сметоизвозване, отпушване на язовири, канали, почистване на паркове. Настанените при него му помагат в работата и така припечелват, за да се изхранват, но работната ръка е малко и изпитват трудности.

"Жив, умрял трябва да намеря начин да приведа помещенията във вид. Общата баня и тоалетна са най-фрапиращи. Стаите са опушени от печките, които пламтят през зимата, и също трябва да се освежат", споделя с тъга Атанасов.

Чичо Христо, както го наричат приютените от него, има нужда от 4000 лева за ремонт. До 29 октомври т.г. тече дарителска кампания и който желае, може да помогне на:

IBAN: BG54UNCR76301007110207

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Фондация Бикоуз в помощ на благотворителността

Основание: 00057292

Реклама
Реклама
Реклама