Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1907066 www.bgdnes.bg

Камилата на Франсоа Оланд стана на шиш кебап

Благородният опит на президента Франсоа Оланд да помогне на фермер от Мали, чиито постройки бяха разрушени при операцията на френската армия в африканската страна, завърши трагично.

Стопанинът изяде камилата, първоначално подарена на Оланд в знак на благодарност към френските военни за освобождението на град Тимбукту от ислямистите.

Реклама

Френският президент получи 2-годишната камила като подарък през февруари. Тогава той първо се пошегува, че ще я използва за пътуване до работата си. Оланд смяташе да дари животното на някой зоопарк в родината. Отказа се от идеята зарази огромните разходи по транспортирането на камилата и трудната й адаптация във Франция.

Затова президентът реши да подари от своя страна двугърбото животно на малийски фермер, който му разказал, че неговата собствена камила изчезнала - или била открадната, или избягала от срутените постройки.

Само че земеделецът и семейството му бързо взели решение на заколят и изядят камилата, съобщил френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от „Дейли телеграф". Той научил за смъртта на животното от спецслужбите, които издирват и унищожават ислямистки терористи на територията на бившата френска колония в Западна Африка.

Вероятно африканците се възползвали от младостта на животното - възрастните камили по принцип са негодни за ядене.

И по-рано френски президенти за получавали екзотични животни като подарък. Навремето Франсоа Митеран бе изненадан с азиатски слон, а Валери Жискар д'Естен - с няколко бизона.

За зазлика от камилата на Оланд, която завърши дните в тенджерата като яхния, тези животни доживяха старините си във френски зоопаркове.

 

Реклама
Реклама
Реклама