Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1907243 www.bgdnes.bg

Орешарски: Страната е в колапс, излизането от него ще е трудно

"Състоянието на България, на икономиката и бизнеса, на доходите на хората е силно влошено", каза при представянето на управленската програма на червената партия Пламен Орешарски, който е кандидадът за премиер при изборна победа на БСП.


Той очерта сериозни проблеми, които в момента спъват развитието ни. Сред тях са загубените над 400 хиляди работни места, декапитализирани държавни компании, намаления с близо 4 милиарда лева фискален резерв и увеличения с толкова на вътрешния дълг. Над 50% от българите са застрашени от бедност, растяща корупция и престъпност, отчете Орешарски.

Реклама

Според него БСП е единствената голяма последователно опозиционна партия през последните 4 години. Тази партия има достатъчон управленски потенциял и опит в управлението на държавата, винаги е показвала загриженост към хората и техните проблеми, смята ексдепутатът.

Като важна стъпка за излизането от кризата Орешарски посочи увеличено участие на държавата в икономическото развитие. Той предвижда засилване ролята на Българската банка за развитие при кредитирането на малкия и среден бизнес.

Ще се търси и използване на държавния поземлен фонд за развитие на земеделието. Като цяло подобряване достъпа до кредити на бизнеса е едно от най-важните стъпки , които трябва да се направят.

Ще рестартираме АЕЦ "Белене", обеща Орешарски и посочи, че това ще стане на базата на икономически анализи, а не с политическо решение.

Като важна задача на бъдещото правитество, Пламен Орешарски посочи преустановяване на държавния рекетьорски произвол и изтегляне на МВР от бизнеса, както и връщане на типичните функции на НАП и митниците при гарантиране на равнопоставеност на икономическите субекти.

"Държавата трябва да стане коректен платец към бизнеса и да няма забавяне на възстановяването на ДДС и плащания за извършени работи. Електронното правителство и електронно здравеопазване и правосъдие са неща, които ще помогнат на държавата и хората да се освободят от административния произвол", уточни кандидатът на социалистите за премиер.

Реклама

Няма страна, която е достигнала до благоденствие чрез строителство на магистрали, каза още Орешарски. Пътят е обратен, смята той. По въпроса за доходите кандидат-премиерът посочи като основен проблем безработицата, нейното намаляване ще увеличи парите, които влизат в домакинствата.

Затова той посочи, че създаването на 250 000 нови работни места е изпълнима цел при насърчаване на стопанската активност и подобряване на бизнес климата, но уточни, че това не може да стане за кратко време. Специално внимание Орешарски отдели на възможността завършващите образованието си студенти да намерят работа по специалността.

Според него младите хора трябва да бъдат подпомогнати, за да не отиват в чужбина. За минималната работна заплата в програмата на БСП е записана 450 лева до края на мандата, посочи Орешарски.

В данъчната сфера е предвидено минималната работна заплата да не се облага, а за доходите над 4500 лева месечни доходи въвеждане на по-висока - 20% данъчна ставка. Така средно доход от 5000 лева на практика ще се облага с 11%, тъй като 20% важи само за горницата над 4500 лева, изчисли финансовият експерт.

Темата за монополите Орешарски разви в посока контрол върху работата на такива компании, въвеждане на по-строги регулации за тях, като се застрахова, че има естествени монополи, които е трудно да бъдат конкурирани.

По-нататък в пердставянето на управленската програма, Пламен Орешарски се спря накратко на екологията и земеделието, където акцентът ще е да не се допускат грешките от последните години.

Накрая той обеща правителството на БСП да работи за развитие на демокрацията и ограничаване на престъпността, за пресичане ан контрабандните канали и провеждане на цялостна административна реформа.

Реклама
Реклама
Реклама