Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/19078907 www.bgdnes.bg

Кметица на родопско село: Мечка ни напада няколко пъти!

15 атаки за месец в Родопите 

Жители на Змеица са свикнали с дивите животни и без страх ходят за гъби в гората 

"Не веднъж, а няколко пъти имаше нападения на мечки тази есен. При едната атака беше убито домашно теле, а при друга пострадаха овце. Нормално е някои хора да са притеснени."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" кметицата на родопското село Змеица Жана Дертлиева по повод информацията на екоинспекцията в Смолян, че през септември е имало 15 проверки за установяване на щети върху селскостопанско имущество или домашни животни, нанесени от кафява мечка.

"Добрата новина е, че атаките са извън селото и дивите животни засега не се осмеляват да се разхождат край къщите. Вероятно това успокоява хората. Наскоро имаше много манатарки в гората и гъбари без притеснение обикаляха. Някои разказваха, че са видели мечка, но други не им вярваха. И така, докато всеки се убеди с очите си", каза още Дертлиева.

По пет сигнала са получени от населени места в общините Девин и Баните. Съответно две нападения са регистрирани в района на с. Кестен, а по едно в селата Чуреково, Грохотно и Осиково. Три щети са регистрирани в землището на с. Гълъбово и по една в Рибен дол и Планинско. Две нападения има в района на споменатото с. Змеица и по едно в околностите на населените места Стойките, Турян и Могилица (община Смолян).

"Сега е спокойно и не съм чувала за нападения. Големият проблем беше преди две години, когато мечка влизаше в селото, разхождаше се спокойно и крадеше ябълки и сливи. Но тогава се намесиха институциите и я преместиха на друго място. Оттогава нямаме такива проблеми и притесненията сред хората изчезнаха", коментира пред вестника Албена Гогушева, кметица на село Кестен.

Кафявата мечка е включена в Червената книга на България в категорията "застрашен вид" и убиването й е забранено. Като върховен хищник в нашите гори, мечката практически няма естествени врагове. Отстрел е допустим само на мечки стръвници, мечки медарки и такива, които са загубили страх от хората, и то след разрешение от екоминистерството.

Четете още

Черна мечка с три мечета напада мъж в дома му в Щатите

Черна мечка с три мечета напада мъж в дома му в Щатите

Избират най-дебелата мечка с конкурс. Може да се включите

Избират най-дебелата мечка с конкурс. Може да се включите

Голяма мечка скочи на пътя пред колата на бивш кмет (ВИДЕО)

Голяма мечка скочи на пътя пред колата на бивш кмет (ВИДЕО)

Мечка гризли в София пощуря по кимион

Мечка гризли в София пощуря по кимион

Реклама
Реклама
Реклама