Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1908099 www.bgdnes.bg

Кремират Тачър

Най-известният британски политик за последния век след Чърчил Маргарет Тачър няма да получи национално погребение като него.


Желязната лейди ще бъде изпратена на 17 този месец само с пълни военни почести и църковна служба в катедралата "Сейнт Пол" в Лондон, а тялото й няма да бъде изложено за поклонение. Според семейството й това било волята на баронесата, която почина на 8 април от инсулт.
Траурна церемония с национални почести е запазена само за монарсите, които на Острова са на особена почит. Големи фигури от политическия живот на страната, най-често бивши премиери, какъвто е случаят с Тачър, могат да получат същата привилегия само със съгласието на парламента. Тя е вторият британски политик след Уинстън Чърчил, удостоен още приживе със своя статуя в законодателния дом. Веднага след смъртта й националният флаг на правителствената резиденция на "Даунинг стрийт" беше свален наполовина в знак на траур, а голяма част от британските консерватори, които са наследници на идеите на великата си съпартийка, обявиха в социалните мрежи, че Желязната лейди заслужава всички държавни почести.
"Тя не искаше тялото й да бъде излагано публично и не искаше въздушен парад, защото смяташе, че това е прахосване на пари", заяви нейният пиар Тим Бел. "Всички мероприятия относно изпращането на Маргарет Тачър в последния й път са съобразни с изискванията на най-близките й", коментира правителствен говорител. "На траурната церемония ще бъдат поканени широк кръг хора и организации, свързани с нея. След литургията тялото й ще бъде кремирано", допълват още от "Даунинг стрийт". Официален Лондон засега отказва да коментира дали на погребението ще присъстват световни лидери или някои от бившите легендарни политици от близкото минало от САЩ и Европа. Засега е потвърдено присъствието само на кралица Елизабет Втора и съпругът й Филип.
"Кралицата с тъга научи новината за смъртта на Маргарет Тачър. Нейно Величество ще изпрати съболезнованията си на семействотоУ, каза говорител на Бъкингамския дворец, който през почти 12-годишното управление на Тачър имаше отлични взаимоотношения с нея.
Най-съкрушен от гибелта на легендарната си предшественичка бе премиерът Дейвид Камерън.
"С огромно съжаление научих за смъртта на лейди Тачър. Изгубихме велик лидер, велик премиер и велика британкаУ, написа в Туитър британският министър-председател. Той съкрати визитата си в Европа и се върна в Лондон, за да участва в подготовката на погребението.

 Синът Марк я позори

Единствените близки роднини на лейди Тачър, които изпълняват последната й воля за церемониите около погребението, са двете й деца близнаци Марк и Карол.


Преди 10 г. умира съпругът на баронесата, сър Денис Тачър, който е много богат бизнесмен през 1951 г., когато сключва брак с жената на живота си. Голяма част от богатството му наследяват родените през 1953 г. близнаци. Живеещият от 1997 г. в Южна Африка Марк получава и аристократичната титла "сър" от баща си, а сестра му Карол се кичи със снобарското название "лейди". Според запознати и двамата в момента са изключително заможни, като оценките за състоянието на Марк Тачър стигат и до 100 млн. долара. Именно с името на сина на Желязната лейди е свързано най-голямото петно в биографията на семейството.
В началото на 2005 г. милионерът се призна за виновен пред южноафрикански съд, че е съучастник в осуетен опит за държавен преврат в Екваториална Гвинея през 2004 г. Сър Марк Тачър прие предложеното му от Върховния съд в Кейптаун споразумение за глоба от $500 хил. и 4-годишна условна присъда. Той се призна за виновен единствено в проявена небрежност, че не е проучил за какво ще бъде използван хеликоптерът, чийто полет е финансирал. Марк се съгласи да даде показания срещу своя приятел Саймън Ман от британските спецслужби, един от организаторите на преврата, който излежава присъда в зимбабвийски затвор. По същото дело бяха осъдени 11 чужденци и само Марк успя да се измъкне, без да прекара нито един ден в ареста.
Белезниците върху ръцете му щракват на 25 август 2004 г., докато е още по пижама. Тогава елитен отряд на полицията в ЮАР нахлува в дома му на Тейбъл маунтин, в луксозното предградие на Кейптаун „Констанша“, и го отвежда за разпит в полицейския участък Винберг. В ранния следобед е отведен в съдебната зала, където в десетминутна процедура било прочетено обвинението: сър Марк Тачър е нарушил закона за чуждестранната военна помощ и е участвал в конспирация за сваляне на президента на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг Нгуема Мбасого. Половин час след това адвокатът на сър Марк Тачър договорил клиентът му да бъде пуснат под гаранция срещу сумата от 300 хил. долара и малко преди залез слънце той се върнал в двуетажната си къща. Мощните връзки на Тачър по целия свят спират екстрадицията на сина й в столицата на Екваториална Гвинея Малабо, където ако беше изправен пред съдия, щеше да получи смъртна присъда.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама