Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1908354 www.bgdnes.bg

Баретата още месец в „Пирогов“

Златомир Иванов - Златко Баретата ще остане поне още месец на лечение в "Пирогов". На тази етап лекарите са на мнение, че здравословното състояние на пациента не позволява да бъде изписан. Когато Баретата излезе от "Пирогов", вероятно белезниците ще щракнат на ръцете му, тъй като е привлечен като обвиняем за лидер на престъпна група за трафик на наркотици.
Златомир Иванов бе прострелян с 4 куршума пред парадния вход на Съдебната палата на 19 януари. Близо седмица след покушението той бе между живота и смъртта.
Вече трети месец криминалистите не могат да открият възложителя и извършителя на бруталното престъпление. Предполага се, че Баретата е бил поръчан заради неуредени финансови взаимоотношения с негов бизнес партньор в търговията с петрол.
Междувременно назначена в последния момент експертиза бави делото срещу аверите на Баретата. Специализираният наказателен съд имаше амбиция до половин година да вземе решение по казуса, но седем месеца след началото изглежда, че процесът срещу Антон Савов - Тони Мамата и компания няма да приключи скоро.
Изследването, което съдът е назначил на последното заседание, е върху едно от СРС-тата, които са приложени в папките на Темида. Експертите трябва да разпознаят чий е гласът, който е записан от специалните разузнавателни устройства. Очаква се резултатите от изследването да са готови преди следващото заседание в края на април.
Делото срещу аверите на Златко Баретата бе в разгара си, когато се наложи то да започне наново заради уволнението на съдия Мирослава Тодорова на 12 юли миналата година. Така в края на септември 2012 г. делото бе прехвърлено в Специализирания наказателен съд и започна отначало. През това време дясната ръка на Златомир Иванов-Баретата - Антон Савов, известен като Тони Мамата, е в ареста. Срещу него има обвинение за ръководене на наркогрупа, но почти всички свидетели вече са се отказали от показанията си от досъдебното производство. Сред тях са Тихомир Георгиев - Тишо Боксьора, Габриел Боцев-Жабата и дори Димитър Вучев-Демби. Последният беше доведен принудително в залата на Темида и каза в прав текст пред магистратите, че никога не е виждал Тони Мамата с наркотици.
До момента адвокатката на Савов - Силвия Найденова, на няколко пъти поиска от съда да пусне клиента й с мотивите, че той е задържан вече повече от две години, но без успех. Останалите трима обвиняеми - Добрин Синигеров - Голямата Муна, Генчо Романски-Радо и Росен Петров-Животното, са на свобода.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама