Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1908406 www.bgdnes.bg

Бити протестиращи погват МВР

Владимир Клисуров

Пострадали от полицейските палки се събират в организация, чрез която ще се изправят срещу насилието срещу граждани. Битите се готвят да засипят българските и европейските институции с жалби и сигнали.
Инициатор на сдружението е Антон Симеонов - Тони Кирката. Музикантът и емблематична личност за родния ъндърграунд бе един от най-тежко пострадалите при разпръскването на протестиращите на Орлов мост на 19 февруари. При атаката на полиция и жандармерия той разговаряше с режисьора и сценарист Андрей Слабаков, видя тогава репортер на "България Днес". Двамата заедно с техни приятели останаха на мястото си и полицейски палки се стовариха върху тях. При падането му на земята върху главата на Симеонов зейна широка рана, която била зашита с 16 шева. Той вече е подал жалба в полицията.
"Идеята за сдружението дойде спонтанно. Така и никой не обясни кой е дал нареждането да се атакуват протестиращите, нямаше нито една оставка. Решихме, че трябва да потърсим отговори на много въпроси, за да защитим гражданските си права", обяснява Антон Симеонов.
Учредителното събрание на новото сдружение бе през тази седмица. Участници в него са юристи и хора, пострадали от насилие. На учредяването е решено организацията да получи името Движение против полицейския и държавния произвол.
"Самото име си е програмно и говори за целите ни", коментира Симеонов, който на учредителното събрание единодушно е избран за председател на новата структура. Утре документите за регистриране на сдружението ще бъдат внесени в съда.
Като учредители ще бъдат вписани малко над 30 души. Според Симеонов отначало имало много голям интерес, но малко по малко хора започнали да окапват: "Видях много силен страх сред хората. Притесняват се за работата си, за семействата си и отказаха да се включат. Не ги виня. И за мен времето се дели на две - до 19 февруари и след това. Сега, като видя полицай или чуя сирена, се стряскам", твърди Кирката.
Едната от първите инициативи на движението ще бъде разлепването на плакати с колажи от снимки, на които се виждат пострадалите по време на протестите. Основният кадър, който е бил избран, е челната снимка на "България Днес" от броя от 20 февруари, на която се вижда как Андрей Слабаков се опитва да помогне на окървавения Антон Симеонов.
"Ще разлепим плакатите пред сградите на всички РПУ-та. Ако ги свалят, ще сложим нови", заканва се Тони Кирката.
Ентусиастите поглеждат и по-далеч във времето. Решили са на 19 февруари следващата година на Орлов мост да бъде изиграна театрална постановка, която да пресъздаде събитията от окървавения протест. Много от актьорите ще играят самите себе си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама