Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1908421 www.bgdnes.bg

Арестант се обеси на дюшек

Кристина ДИМИТРОВА

Задържаният за шофиране в нетрезво състояние за 24 часа Иван Михайлов се обесил в помещението на полицейското управление с постелката на дюшека си.
В отделението, където Михайлов е трябвало да пренощува, е имало видеокамера, която да го наблюдава. В момента тече разследване под ръководството на Благоевградската окръжна прокуратура. Отделно се прави вътрешна проверка на дежурните ченгета, които е трябвало да наблюдават задържания. Отделно тече и паралелна проверка на Инспектората към МВР, съобщиха за "България Днес" от МВР.
"До края на седмицата се надяваме да имаме резултати от разследването. В момента се установява кои служители на полицията са били на смяна и къде са били, когато се е случил инцидентът", коментира пред "България Днес" благоевградският окръжен прокурор Весела Стоилова.
Междувременно стана ясно, че служителят, който е следял видеокамерата от помещението, не е бил пред монитора. Той е реагирал с 1-2 минути закъснение. Имало е и полицай пред входа на сградата, а трети е бил вътре.
Ще се проверява и версията дали Михайлов е бил подтикнат по някакъв начин да сложи край на живота си, както и дали става дума за самоубийство.
На 8 април тази година Михайлов е бил спрян за проверка около 14,30 часа в с. Изгрев, община Благоевград. 39-годишният шофьор е тестван с дрегер, който отчел 1,8 промила в кръвта му.
Михайлов е транспортиран от ченгетата до Центъра за спешна медицинска помощ за вземане на кръвна проба. Иван е отказал да даде кръв за изследване. По време на придвижването му с полицейския автомобил задържаният прави опит да слезе от колата и да избяга. В 17 часа Михайлов е задържан в 1-во РУП - Благоевград, за едно денонощие, като срещу него е започнало и бързо полицейско производство.
В 18,05 часа охраняващият помещението полицай открил Михайлов да виси на решетките на прозореца. Той се обесил с текстилната калъфка на дюшека, на който е трябвало да спи. Въпреки оказаната му медицинска помощ задържаният е починал.
Справките сочат, че в понеделник Иван Михайлов е хванат за трети път да шофира след употреба на алкохол. Имал е присъда пробация за същото провинение. Близо 1 година е без кола. Само 1-2 дни преди фаталния инцидент е взел автомобила си "Фиат Пунто" от ремонт.
„Колата му буквално е криволичела по пътя, затова е спрян от полицейски служители. Имал е проблеми, злоупотребявал е с алкохола, това твърдят и негови близки", разкриха още ченгетата. На семейството на Михайлов е съобщено за фаталния инцидент, с полицаите е имало и психолози.

Притеснителните

От полицията обясниха, че няма как полицай да стои и да се взира в арестантите, защото това ги притеснявало. „В момента, в който е забелязано на монитора, че има инцидент, полицаите са действали адекватно и са направили всичко възможно да го спасят, това се вижда на камерите. Ако бяха реагирали 1 минута по-рано, мъжът можеше да е жив. Ще има наказания за служителите, но те няма да върнат живота на обесилия се", разкриват разследващите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама