Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19092148 www.bgdnes.bg

"Медицински надзор": Мотошествие и концерт в подкрепа на донорството и трансплантациите ще се проведe в София на 12 октомври

На 12 октомври в София ще се проведе мотошествие и концерт, посветени на донорството и трансплантациите, организирани от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" в партньорство с 36 мотоклуба и фондация "Искам бебе". Събитието носи мотото "Да! на живота".

Началото ще бъде дадено с мотошествие, което бележи официалния край на мотосезон 2024 за софийските мотоклубове и е насочено към повишаване на осведомеността за донорството. Шествието ще започне в 09,00 ч. от Националния исторически музей и ще премине през бул. „България" и Орлов мост, като финалът ще бъде на площад "Народно събрание".

Реклама

Официалната част ще започне в 12,00 ч., като събитието ще включва водосвет за здраве, отслужен от митрополит Антоний. Иванка Динева, изпълнителен директор на ИА "Медицински надзор", ще награди с плакети медици и личности, допринесли за каузата. Водещи на събитието ще бъдат екипът на "Тройка на разсъмване", начело с Милена Златкова, а музикалната програма ще бъде осигурена от Васко Кръпката и групите "Акцент" и "Конкурент". В 17,00 ч. шествието ще продължи по бул. "Цариградско шосе".

Събитието се организира с подкрепата на Министерството на здравеопазването, Св. Синод, Народното събрание и множество фондации и организации. Инициативата цели да информира обществеността за важността на органното донорство, което може да спаси и подобри живота на множество пациенти. Според агенцията, един човек в мозъчна смърт може да спаси до 8 души чрез органно донорство и да помогне на до 100 други с донорство на тъкани.

В България 836 души чакат за трансплантация, като 770 от тях се нуждаят от бъбрек, 22 от сърце, 19 от черен дроб, а 10 очакват трансплантация на бял дроб.

Четете още

Азиатски октомври за "Аларма Пънк Джаз"

Азиатски октомври за "Аларма Пънк Джаз"

БАН чества 155 години, за първи път у нас ще бъде връчена „Голямата награда за наука"

БАН чества 155 години, за първи път у нас ще бъде връчена „Голямата награда за наука"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама