Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1909409 www.bgdnes.bg

ГЕРБ и БСП харчат по 2 млн. лв. за вота

Бойко забрани даренията

ГЕРБ и БСП хвърлят
по 2 млн. лв. за вота

Станишев тегли кредит, надява се и на донори

Надя Панкова

Трескави изчисления правят вече по партийните щабове какви пари могат да си позволят да пръснат за агитация на вота, разказаха от централите пред "България Днес".
Допустима по закон сума за разходи по време на кампанията е 4 млн. лв. за партии и коалиции и 200 хил. лв. за инициативните комитети, напомни говорителят на ЦИК Бисер Троянов.


В щабовете вече са начертали стратегия откъде и колко средства да извадят за вота. Докато в БСП разчитат на кредит и дарения от членове и симпатизанти, в ГЕРБ лептите са забранени.
"Средствата за кампанията ни, която ще се съсредоточи предимно в срещи с избирателите, ще са изцяло от партийната субсидия. Както винаги, с решение на изпълнителната комисия даренията бяха забранени. Ние разчитаме на субсидията и на членския внос", уточни пред "България Днес" зам.-шефът на щаба на ГЕРБ Цветомир Паунов. Той уточни, че партията няма да стигне тавана от 4 милиона за кампанията и ще похарчи за агитация и мероприятия около половината сума.

Реклама

 "Винаги сме наполовина от предвидената сума по закон, пестим от субсидията", допълни Паунов и напомни, че 50% от партийните пари трупат лихва в банкова сметка.
В червената централа обаче чакат касичката да се напълни от три места. БСП разчитат на банков кредит, дарения и членски внос. Останала на червено, касата на Станишев разчита на 2 млн. лв. заем чрез кредитиране. Четирите години опозиция явно се отразиха зле на финансите на БСП, въпреки че червените лапат и държавна субсидия. Даренията от симпатизанти обаче не могат да бъдат повече от 10 хиляди лева на човек, като всяка сума над минималната работна заплата изисква декларация на произхода на парите.

Всички преводи над 1000 лв. пък се извършват по банков път. По закон е забранено да се финансира кампанията с анонимни дарения - от чужди правителства, фирми, религиозни институции и еднолични търговци. Червените са се зарекли да се ограничават харчовете по кампанията и ще изхарчат почти колкото и ГЕРБ - 2 милиона.


С мащабен харч за 500 хиляди брошури и грандиозно събитие на 13 април пък ще стартират кампанията си от ДПС, обяви лидерът Лютви Местан. От движението отново призоваха вчера партиите да се финансират със субсидии и от членски внос, а не да се обграждат с обръчи от фирми. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама