Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19096340 www.bgdnes.bg

Две чудеса спасяват Христо - мъжа с половин череп

След молитви в Желязната църква в Истанбул и Троянския манастир 

Лекари отписват Чушков, той се събужда от дълбока кома

Не едно, а цели две чудеса се случват и помагат на Христо - мъжа с половин череп, който повече от две години е в будна кома след тежка катастрофа. И чиято история трогна читателите.

За тях сподели пред "България Днес" сестрата на 44-годишния мъж от Пловдив Мария Чушкова. Всеотдайната жена се грижи неотлъчно за своя брат и чака всяка минута трето чудо - Христо да се събуди и тя отново да го прегърне.

Реклама

"Едното чудо се случи в Истанбул. Там лекарите се бореха да отстранят възпаление на моя брат, за да могат да го оперират. Със семейството ми отидохме в Желязната църква "Свети Стефан" и се помолихме за Христо. Малко след като се върнахме, медиците ни известиха, че възпалението е отшумяло и вече може да се пристъпи към хирургична интервенция", разказа пред вестника учителката по български език и литература в пловдивската Професионална гимназия по хранителни технологии.

Второто чудо се случва на родна земя, докато лекарите в Пловдив се борят за живота на Христо. Два месеца мъжът прекарва в интензивно отделение.

"Казаха ни директно, че няма никакъв шанс брат ми да оцелее и единственото обаждане, което да очакваме, ще е, за да ни кажат, че вече си е отишъл. Ние не загубихме вяра, напротив. Отидохме в Троянския манастир и се помолихме на чудотворната икона на Богородица Троеручица за спасение на моя брат. Когато се върнахме, лекарите ни казаха, че не само, че Христо не си е отишъл, но и се е събудил от дълбоката кома, в която беше изпаднал. И беше се възвърнало предишното му състояние на будна кома, в каквато е и досега", разкрива Мария.

И до ден днешен грижовната жена е всеки ден в лечебното заведение до своя брат, за да му помага с гимнастика и всичко необходимо. Тя и роднините й често посещават храмове в близост до родния Пловдив, за да търсят духовна помощ с молитви и докосване до Бог. И това се случва в една от светите обители - когато Христо докосва с ръка сандъче с мощите на света Параскева.

"Тогава лицето му се промени и даде знак, че нещо се случва. Когато се вълнува и има въздействие върху него, той мига с очи", разказва Мария.

Реклама

Адът, сполетял Христо и семейството му, започва преди две години, когато пловдивчанинът претърпява тежък инцидент с мотор. Първоначално е приет в интензивното отделение по хирургия в Пловдив. Два месеца докторите се борят за живота на Христо. Поставен е в медикаментозна кома за няколко дни. След като лекарите го извеждат от това състояние, той показва реакции, но за жалост травмата е много тежка и Христо се влошава.

"Наложи се половината череп на брат ми да бъде отстранен, тъй като вследствие на удара е получил мозъчен оток. Тази бърза реакция на докторите е спасила живота му, но за жалост изпадна в дълбока кома - подготвиха ни да очакваме най-лошото. След една седмица, една от най-страшните за семейството ни, Христо се събуди. По думите на лекарите това било чудо, даже реагирал на елементарни команди. Това състояние се нарича "минимално съзнателно състояние" и лекарите казаха, че повече от това не можем да очакваме. Не бяхме виждали Христо два месеца, просто всеки ден стояхме пред "вратите на ада" в реанимацията и очаквахме докторите да ни дадат информация за състоянието му", споделя пред вестника сестрата на Христо.

По-късно семейството търси спасение в турска клиника.

"Баща ми се свърза с д-р Юлиян Моллов - първоизточникът на доброто, което последва за Христо. Той потърси клиники в Турция, но първоначално и турските доктори отказаха, защото състоянието му беше много тежко, а и нямаше как да дадат напразни надежди. Ние искахме просто да му се направят обстойни изследвания, да назначат някаква терапия, защото в България дори и противоепилептични лекарства не му бяха назначили, а е задължително. Доктор Моллов не се отказа и намери клиника. Съдейства ни и с линейка, и с придружаващ лекар, с всичко около нашия престой. Непрекъснато поддържаше връзка с нас и с докторите в клиниката", разказва сестрата на Христо.

В момента, в който линейката паркира пред болницата, мъжът е подет и само за един ден са направени изследвания и прегледи, които тук за два месеца престой в болницата не са предприети. Организирана е благотворителна кампания за събиране на средства, в която дейно участие взима Ники Кънчев.

Направени са нови изследвания, лечение на възпаления и най-важното - турските неврохирурзи реконструират черепа на Христо. Днес Христо все още е в будна кома, но вече състоянието му е далеч по-поносимо, а най-мрачните лекарски прогнози не се сбъдват. Чака се третото, голямо чудо!

Реклама
Реклама
Реклама