Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19096864 www.bgdnes.bg

Орфеевото цвете забавя стареенето

Учени с невероятно откритие, което удължава живота с над 30% 

Създадоха и прототип на човешката кожа, върху който да правят изследвания 

Доли ТАЧЕВА

Препарат, който забавя стареенето, разработиха наши учени.

Революционното откритие ще може да удължава живота с над 30% и предстои съвсем скоро да бъде патентовано. За първи път в историята специалистите са толкова близо до вечната младост. Родните изследователи тръгват от това, че кожата ни е изложена на постоянното въздействие на околната среда и старее. И ако човек може да се скрие, за да се предпази от вредните ултравиолетови лъчи, то му избягва фактът, че синята светлина, която идва от електронните устройства, също е не по-малко вредна.

"Растенията не могат да се скрият на сянка. Тяхната единствена възможност е или да оцелеят, или да загинат. Очевидно оцеляват. Базираме се на това, че в тях може би има такива механизми, които им позволяват да издържат и които ние може да използваме за нашата кожа", споделя пред "България Днес" проф. Милен Георгиев от лабораторията по метаболомика към БАН.

Реклама

Екипът му започва мащабни проучвания съвместно с Центъра по растителна системна биология и биотехника и стигат до впечатляващи резултати. За момента учените няма как да отговорят на най-големия въпрос, а именно какво съдържа препаратът, но издават, че едно от растенията, по които са работили, е така нареченото орфеево цвете.

"Интересното е, че когато остане без вода, то покафенява и изглежда загинало. В момента, в който получи живителната течност, става отново зелено. Може би част от тези вещества, които позволяват на растението да възкръсва, може да използваме за потискане на стареенето", допълва проф. Георгиев.

Учените стигат и до друго революционно постижение. След три години усилен труд успяват да създадат прототип на човешката кожа, върху който да правят изследванията си.

"Нашата цел е фокусирана върху голямата тема - дълголетието. Молекулярните механизми, т.е. какво се случва при процеса на стареене, все още не са добре изяснени. Ако ние успеем да ги разкрием в детайли, то тогава ще имаме едно много мощно средство да управляваме този процес", споделя още проф. Георгиев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама