Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/19101257 www.bgdnes.bg

Ники Кънчев за Кирил Маричков: Има нещо мистично и божествено да си тръгнеш по този начин

"В моите очи вчера си тръгна един от партиарсите в българската рок музика. Загубата е непрежалима. Това е човек, който ние трябва да сме щастливи, че сме били заедно."

Това сподели Ники Кънчев в предаването "Тази събота" по Би Ти Ви.

Реклама

Водещият каза, че Маричков му е бил като духовен баща и двамата са общували много често.  На въпроса какъв човек е бил, Кънчев обясни, че е бил чешит и че е искал всичко да бъде подредено и хубаво, както той самият го вижда.

"Беше безкомпромисен и самокритичен. Истински професионалист. Голяма загуба за българската музика. Голяма загуба за българския свободен дух, който Кирил Маричков олицетворяваше. Той беше едни от хората, които отвориха прозорците в тази страна", добави Кънчев.

"Той е от хората, които отвориха прозорците на свободата в тази страна. Беше много, много трудно за всички, много тягостно и единствено музиката, филмите и спорта ни даваха някаква надежда. В моите очи вчера си тръгна един от патриарсите на българската рок музика. Загубата е непрежалима. Трябва да сме щастливи, че сме били заедно с този човек".

Кънчев коментира и инцидента, при който големият музикант почина в петък вечерта преди концерт във врачанското село Селановци.

"Имаше някакви знаци в последно време. В турнето на "Фондацията" в Америка също имаше някакъв инцидент. Има нещо пророческо, мистично и божествено в това да си тръгнеш по този начин. Разбира се, то е и нелепо. Може би в този миг е по-добре близките да са до теб. Той е бил сред своите приятели - Иван Лечев, Славчо Николов, Дони", каза Кънчев.

По думите на Ники Кънчев Кирил Маричков е много сензитивен човек и е хващал нещата във въздуха.

Реклама

"Той плуваше някак си между всички брегове и граници. Искам да цитирам част от текста на последната песен в албума "75" – "Тъмен вятър" – "В мен будува тревога необяснима и нощта извънземна ме тегли навън, засега съществувам, все още ме има, след това ще изчезна зад близкия хълм". "Тъмен вятър" е много философска песен, тя е точно като на прощаване. Той усеща, че тръгва, че времето изтича и че ще изчезне там зад хълма", коментира водещият на "Стани богат".

По думите му хора като Кирил Маричков няма как да изчезнат, нито да бъдат забравени.

"Като духовен баща, той е човек от когото съм се учил много. Живеем в един район горе-долу, виждахме се, гостуваше ми често в "Дарик". Той беше наясно с всичко, което се случва в държавата. Оценката му я даде живота, както и книгата му. Книгата "На прага на времето" е учебник по история. Тялото го няма, но песните и уроците остават за всички", допълни Ники Кънчев.

"Искаше всичко да е точно, подредено, да бъде така както той го вижда. За звука беше безкомпромисен. Истински професионалист. Инстинкт за точност и справедливост. Виждал съм го да командори, да реже момчетата от "Фондацията", той беше от старото поколение, но в същото време абсолютно „на ти" с всичко, което се случва в България и с новото време", разказа още Ники Кънчев.

Четете още

Иван Лечев за фаталния инцидент с Маричков: Той получи нещо, защото падна без никакъв жест на самосъхранение

Иван Лечев за фаталния инцидент с Маричков: Той получи нещо, защото падна без никакъв жест на самосъхранение

Кирил Маричков създава песента "Среща" от забравено стихотворение

Кирил Маричков създава песента "Среща" от забравено стихотворение

Ето какво уби Кирил Маричков (ВИДЕО)

Ето какво уби Кирил Маричков (ВИДЕО)

Лили Иванова към Кирил Маричков: Почивай в мир, приятелю!

Лили Иванова към Кирил Маричков: Почивай в мир, приятелю!

Реклама
Реклама
Реклама