Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19108826 www.bgdnes.bg

Български архитекти са №1 на престижен конкурс в Монако

  • Поредният голям успех за страната ни 
  • Екипът работи върху първия иновативен затвор без решетки у нас 

Поредният голям успех за страната ни! Проф. Божидар Хинков и екипът му от квалифицирани архитекти печелят първа награда в четвъртото издание на изключително престижен конкурс в Монако.

Реклама

Събитието събира на едно място над 250 специалисти от морската индустрия в целия свят, като тяхна обща цел е модернизирането и направата на по-устойчиви морски инфраструктури и запазването на биоразнообразието. Българските архитекти изработват дизайн на плаващо яхтено пристанище, което преодолява всички предизвикателства чрез използването на устойчиви технологии, иновативни структури и уважение към водната екосистема.

"Ателието ни включваше 6 специалисти в сферата, като това не е първото ни участие във формата - миналата година ни отличиха с трето място. Самия проект го изработвахме в рамките на 2 месеца, срокът на самия конкурс беше 4, но ние се справихме по-бързо. Самочувствие имахме дотолкова, че сме изработили нещо близко до максимума, но нямахме никаква гаранция, че ще спечелим, защото, колкото и да следим новите тенденции, все пак страната ни е изостанала в това отношение. За да участваш, трябва да си доста самоуверен. Форматът е такъв, че не само се журира, а се представя и публично - презентацията е много лимитирана във времето, имаме само 5 минути и ако не си наясно какво правиш, можеш доста да се загубиш", сподели пред "България Днес" архитект Хинков.

Експертът разказа също, че проектът би могъл да се приложи и в България, но трябва да развием използването на морето и необходимостта да го пазим. С екипа му постоянно разработват нови, разнообразни и вълнуващи проекти.

"Работихме върху затвора в дупнишкото село Самораново. Той ще е без решетки, с нова система за сигурност, с общи пространства за лишените от свобода и стаи, отговарящи на нормативите за достоен живот на затворниците. Това е стъпка в правилната посока за това как третираме тези хора. Идеята е, че просто трябва да им се отнеме свободата, но не и достойнството и възможността да се променят. Проектът върви и с обучение на персонала, защото е важно тяхното отношение и подход, за да могат затворниците да ни бъдат просто съседи в обществото, от които не ни е страх", завърши архитектът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама