Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19114061 www.bgdnes.bg

Ден на отворени врати в УМБАЛ "Св. Екатерина" за превенция и лечение на тромбоза

По случай Световния ден на тромбозата - 13 октомври, Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ "Св. Екатерина" организира ден на отворените врати.

В рамките на инициативата д-р Елица Димитрова, съдов хирург в лечебното заведение, ще представи лекция за пациенти на тема: „Артериална и венозна тромбоза на долни крайници - профилактика, превенция и лечение".

Реклама

Инициативата ще се проведе на 15 октомври, вторник от 16,00 до 17,00 часа в сградата на УМБАЛ "Св. Екатерина", с адрес: гр. София, бул."Пенчо Славейков" 52А, зала 2, учебен център.

Образуването на тромби е рисково състояние, което може да доведе до някои сериозни усложнения, каквото е артериалната тромбоза. Честотата на остра исхемия на долните крайници е приблизително 1,5 случая на 10 000 души годишно.

Усложненията сред пациентите са високи и въпреки ранната реваскуларизация, 30-дневната смъртност и честотата на ампутация са между 10 и 15%. Не рядко пациентите заедно с това имат усложнения, включително инфаркт на миокарда, обостряне на застойна сърдечна недостатъчност, влошаване на бъбречната функция и дихателни усложнения.

Лекцията на д-р Димитрова е с информативен характер и НЕ включва преглед на пациенти! Входът е свободен и не се изисква предварително записване!

Четете още

Първият трансплантиран със сърце и бъбрек българин става актьор

Първият трансплантиран със сърце и бъбрек българин става актьор

Грипна епидемия в София няма да има

Грипна епидемия в София няма да има

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама