Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19119536 www.bgdnes.bg

България се сбогува с патриарха на рока Кирил Маричков

България се сбогува с една от най-емблематичните фигури в българската музика - Кирил Маричков. Поклонението ще се състои в столичния храм „Света София" от 13:00 ч днес.

Трагичната загуба на легендарния "Щурец" миналия петък натъжи мнозина, израснали и живяли с музиката му. Маричков си отиде едва 20 дни, преди да навърши 80 години при нелеп инцидент във врачанското село Селановци.

Реклама

По повод събора в селото е имало концерт на "Фондацията". По време на изпълнение Кирил Маричков паднал от сцената и си ударил лошо главата. Инцидентът е станал около 18,45 часа. Незабавно била повикана линейка, но по пътя към Оряхово той починал.

Маричков е фронтмен и основател на легендарната рок група „Щурците", които се превърнаха в икони на българската рок сцена. Някои от най-известните му песни, които ще останат в паметта на поколенията са „Клетва", „Две следи" и „Среща". 

Загубата на рок легендата предизвика спонтанни акции в негова памет. В неделя пред НДК се събраха повече от 200 китаристи, които изсвириха едни от най-известните му песни в негова чест. Хората оставяха свещи и цветя пред дома му, за да отдадат почит на легендата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама