Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1912111 www.bgdnes.bg

Покриват скандален магистрат

Пълен хаос за прокурорката, давала напътствия на сина си как да покрие престъпление

Прокурорката, която бе изловена да дава съвети на сина си как да покрие следите си в наркобанда, се оказа недосегаема за закона. 34-годишният Кристиян Рангелов бе арестуван през януари, след като антимафиоти щурмуваха дома му.

 Тогава от МВР обявиха, че било "документирано" как майка му Силвия Рангелова, служител от Софийската районна прокуратура (СРП), го прикрива.
Веднага след като се разбра за "напътствията" на магистрата, бе уведомен главният прокурор Сотир Цацаров. Той назначи проверка, която да каже има ли нарушение в случая.
"Не смятам, че полицай, следовател, съдия или прокурор - хората, които трябва да разследват подобни престъпления, могат да съдействат за укриване на веществени доказателства за извършването на тежко престъпление", каза тогава Цветан Цветанов.
"Има констатирано престъпление, но Силвия Рангелова не носи отговорност поради качеството си на роднина относно укриваното лице", обясниха пред "България Днес" от Софийската градска прокуратура (СГП). Което означава, че според закона, тъй като Силвия Рангелова е майка на Кристиян, не е направила нищо нередно.
След отказа на СГП преписката била изпратена на етичната комисия на Софийската районна прокуратура.

Реклама

"Комисията ще реши дали да изпрати преписката в Инспектората на ВСС, ако се докаже, че има нарушени етични норми", коментираха на свой ред от Софийската районна прокуратура.
"Това ще стане в най-кратки срокове", увериха районните магистрати.
Неофициално колегите на Рангелова коментират, че тези неудобни преписки се потулват и прехвърлят между различните бюра, докато случаят бъде забравен.
Информацията за прокурорката бе съобщена в края на януари тази година от ГДБОП след ареста на 34-годишния мъж. Според антимафиоти задържаният Кристиян Рангелов е от бандата на стария крими герой Илиян Варсанов, която бе разбита две седмици по-рано.
По време на разследването срещу наркогрупата на Варсанов, която се опитвала да завземе територии в София, спецченгетата попаднали и на прокурорския син Кристиян Рангелов. Те щурмували дома му в столицата. Щом ги зърнал, той побързал да се отърве от незаконното си оръжие. Отворил прозореца на дома си и изхвърлил през него боен револвер "Колт", пистолет с надпис "Блоу" и угарка от цигара с марихуана. При претърсването на жилището му после били намерени два празни кобура.

По време на ареста 34-годишният Кристиян получи масивен инфаркт и бе откаран по спешност в "Пирогов". Там лекарите спасиха живота му и той остана на лечение. Заради тежкото му състояние на Рангелов бе наложена мярка "парична гаранция" от 1000 лв.
"Когато колегите отишли в дома на криминалното лице, неговата майка - прокурор в районната прокуратура, при проведен телефонен разговор му дава напътствия как да изхвърли оръжието", разказа вътрешният министър Цветан Цветанов. Полицаи допълниха, че обвинителката дала инструктаж и как да не се оставят следи по оръжието.


5 бона за Варсанов

Делото срещу бандата на Варсанов бе образувано на 15 януари. Освен боса по делото са обвиняеми Васил Пейчинов, Иван Делчев, Йото Йотов и Кристиян Иванов. Прокурорският син Кристиян Рангелов е подведен под отговорност на 24 януари, като освен за наркоразпространение той ще отговаря и за незаконно оръжие. Пейчинов, Делчев, Йотов и Иванов са в ареста, а Софийският апелативен съд e пуснал тартора Варсанов срeщу 5000 лв. гаранция. 

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама