Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1912152 www.bgdnes.bg

Николай Цонев: ГЕРБ няма да вземе властта

Николай Цонев, лидер
на "Нова алтернатива":

ГЕРБ няма да са във властта

Кой е той

Николай Цонев е лидер на партия "Нова алтернатива" и бивш военен министър в кабинета "Станишев" от квотата на НДСВ. Той бе наречен и "абсолютен престъпник" от зам. градския прокурор Роман Василев по време на арест, но след това бе оправдан. Дали един бивш министър има шанс да е ново лице в политиката Цонев коментира за "България Днес".

Надя Панкова

- Г-н Цонев, повечето партии обявиха листите си и водачите в тях. С какви личности може да се похвали "Нова алтернатива"?
- Ако има нещо, с което "Нова алтернатива" може да се похвали, то е, че нашите кандидати не са "стари политически муцуни". В листите ни намериха място експерти в различни области, които до момента са избягвали политиката, но в този тежък момент вече не виждат друга алтернатива, освен да помогнат със своя експертен потенциал на държавата. Благодарен съм им, че избраха да тръгнат по този нелек път с мен и с "Нова алтернатива".

Реклама


Ако все пак трябва да откроя някои публични имена в листите, то безспорно трябва да започна с певицата Деси Добрева, която е водач във Варна и не е точно от гражданската квота, тъй като е член на "Нова алтернатива". Тя е човек с много енергия и конкретни идеи. В София наш кандидат е известният мотоциклетен състезател Калин Керин. В Пловдив втори в листата е майор от резерва Иван Милов, председател на Българска офицерска легия "Раковски".

Въпреки това ние не се опитваме да яхнем модата да се компилират листи, които служат на крайния популизъм - това е много опасно в ситуация като сегашната, в която държавата и управлението са ударили дъното в общественото доверие, а институциите работят само върху политически поръчки.
- Мнозинството партии решиха да включат граждани от протестите в листите си. При вас има ли такива хора?
- Участието в протестите е проява на гражданска активност, а не е белег за политически капацитет. Затова и няма как да номинираме някой само защото е участвал в протестите. А и самите водачи на протестите се оказаха хора с болни политически амбиции - те твърде бързо намериха пътя към листите на казионните партии, което е недостойно от тяхна страна. Не крия, че много от тях се опитаха да преговарят и с нас, но удариха на камък - ние не сме партия еднодневка и този тип политически кариеризъм няма място при нас. 


- Протестиращите настояваха старите лица от политиката да не влизат повече във властта. Вие сте бивш министър от тройната коалиция, защо смятате, че ще имате успех на изборите?
- Аз бях министър в рамките на една година и изследванията показват, че сред военните съм изпреварил по одобрение Добри Джуров, който е бил министър на отбраната в продължение на 28 години. Това ми дава самочувствие, но и ме натоварва с отговорност. Освен това през 2008-2009 г. аз участвах в правителството като експерт - нямам усещането за себе си, че съм "старо лице". Самата ни партия е основана преди по-малко от година. По-скоро ми се струва, че претенцията е към други партии, които имат свои несменяеми политици в продължение на 15, дори 20 години. Аз подкрепям исканията за нови лица в политиката, и то не само защото ние сме нови лица. Но има по-важни новости, които трябва да се появят в българската политика - нов морал и нова отговорност. Ние искаме да ги върнем!


- Вие лично в кой район ще водите листа и как оценявате шансовете си?
- Ще водя листите в 23-ти МИР Ц София, и в Пловдив-град. Битката ми в столицата е с Ивайло Московски, Жельо Бойчев и Меглена Кунева, а в Пловдив е още по-интересно - Бойко Борисов, Сергей Станишев и Волен Сидеров. Нямам притеснения да се изправя срещу тях. Моята енергия и самочувствие идва от опита, който имам като управленец. А имам и предимството, че никога досега не съм бил народен представител. Освен това Борисов и Станишев са прекалено фокусирани в лична гладиаторска битка, а избирателите се вълнуват как техният избраник ще решава реалните и ежедневни проблеми. Тръгвам с две основни послания към избирателите - лична отговорност и национален рестарт.


- Смятате ли, че ще бъдете част от следващия парламент и бихте ли приели коалиционни споразумения и с кого?
- Убеден съм, че ще бъдем част от следващия парламент. Бихме участвали в експертно коалиционно правителство на националното спасение. Не бихме могли да се споразумеем с ГЕРБ, но също така съм убеден, че те няма да участват в следващото управление. Заради тяхната арогантност и некомпетентност се върнахме толкова назад. Не изключвам политическата нестабилност да продължи по-дълго и следващият парламент да не удържи повече от година.


- Каква е предизборната ви платформа и как ще коментирате обещанията на другите политически сили като 1000 лв. минимална заплата или разкриване на 250 хиляди работни места?

Реклама


- Това са популистки обещания и ако ги коментирам, ще се окаже, че ги считам за възможни. Нашата управленска програма е кратка и съдържа 14 основни предизвикателства. Те адресират най-належащите проблеми и предлагат изпълними решения. Възстановяването на нормалните социални функции и здравеопазването в държавата трябва да бъде направено много бързо, и то още в първите дни на следващото Народно събрание. Искаме да гарантираме гражданското представителство в парламента, като дадем право на граждански и неправителствени организации да се явяват на избори и да излъчат депутати в обособена гражданска квота от минимум 20%. Дотогава обаче имаме много работа и трябва да се борим за доверие във всяко населено място, във всеки дом. Ще водим искрена, скромна и честна кампания, за да рестартираме успешно България.


- Смятате ли, че, както предричат част от социолозите, до края на тази година ще има още едни избори заради управленска криза като през 2005 г.?
- Споделям тази прогноза. Сравнението с 2005 г. не е особено удачно, защото тогава нямаше сериозна ерозия на политическото представителство. Да не забравяме също, че именно тогава Бойко Борисов беше избран за депутат от НДСВ, но той се направи на обиден, избяга от отговорността пред избирателите и се захвана да прави своята политическа пирамида. Висша проява на политическо лицемерие е той да се представя за "непорочно заченат" в българската политика.


- Как оценявате работата на служебния кабинет и как ще коментирате светкавичното "развързване на кесията", невъзможно по времето на Дянков?
- Служебното правителство мълчаливо наблюдава как ГЕРБ правят предизборна кампания, погазвайки всички правила. Не ви ли прави впечатление, че бившите министри са по-често в медиите от тези в служебния кабинет? Нима не забелязвате, че в най-тежкия момент на протестите Бойко Борисов просто изчезна от публичното пространство? Това е не служебно правителство, а параван, зад който ще се правят опити да се фалшифицира вотът на избирателите.

А това развързване на кесията е поредната опашата лъжа! Пари от министерствата бяха пренасочени към фиктивни програми за временна заетост, с които се цели да бъде туширано напрежението. Безработните ще бъдат назначени за 6 месеца, след което те ще се върнат с празни ръце вкъщи. За сметка на това има шанс отчаяните хора да бъдат прилъгани, че някой е помислил за тях, и да се хванат на опашатите лъжи, че ГЕРБ са отчели като грешка терминирането на социалната функция на държавата. Не са!

Те са си същите демагози, които в момента си посипват главата с пепел и се вайкат за доходите и социалната политика. Дори Лиляна Павлова каза, че били взели от парите за магистралите - представяте ли си какво дебелоочие? Истината е, че лобитата в ГЕРБ се изпокараха как да купуват избори с държавните пари - дали чрез далавери и бонуси в министерствата или служебното правителство да покаже малко популизъм, като симулира социална политика. Не казвам, че хората нямат нужда от тази глътка въздух - но защо трябваше да се стигне до гладни бунтове, за да я направят?!
 

- Бяхте оправдан по обвиненията срещу вас, заради които прокурорът Роман Василев ви нарече "абсолютен престъпник". Мина ли огорчението от тези думи и ще предприемете ли някакви мерки срещу него?
- Едва ли думата "огорчение" е тази, с която може да се опише това, което преживях. Няма как да предприема мерки срещу него като прокурор - той е недосегаем по закон. Преди няколко дни излезе пълният запис от ареста ми, за който смятах, че е добре засекретен в МВР. Публикуването му от чужбина не е учудващо - за подобно нещо тук всеки би имал проблеми.

Хората от обкръжението на поръчителите не си поплюват - вероятно щяха да стигнат до човека, който го е публикувал, и щяха да го притиснат. Смела е тази постъпка, защото миналата седмица се оказа, че Роман Василев е подслушвал по делото срещу трима ни с Тенчо Попов и Петър Сантиров незаконосъобразно, т.е. нарушил е закона по поръчка на Цветанов.

 

Реклама
Реклама
Реклама