Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1912478 www.bgdnes.bg

Изядохме 147 коня на салам

Официално беше съобщено, че през последните месеци сме изяли 147 коня. Кои фирми обаче са вложили мръвката в саламите си и в кои градове и села са ги продавали, тепърва ще се разбере. Но експерти от Агенцията по безопасност на храните подозират, че данните за конете, превърнали се у нас в мезета, са само върхът на айсберга. Защото никой в момента няма информация какъв е истиският брой на закланите за месо български коне.

Всъщност конското месо не е вредно за човека. Дори според стандарти на Франция и Италия то може да участва в рецептите на някои месни деликатеси. Задължително обаче това трябва да бъде написано върху етикета им. Също така не всеки кон може да се използва за месо, а само тези, които са специално отгледани за тази цел. Защото има опасност от внасяне на опасни отрови в човешкия организъм, тъй като спортните и състезателните коне се лекуват със силни болкоуспокояващи, антибиотици и други препарати, които остават в конското месо.

Реклама

Кои обаче са българските фирми, които ни пробутват конско? Засега са известни няколко, но разследването продължава с пълна сила. При пробите на "Мес-ко" - Петрич и "Бони Оборот" - Карлово, например се е оказало, че суровината на колбасите им не е наша. Към телешкото е било добавено конско месо, при първата фирма - 7% от партидата, а при втората - 10% от партидата. От "Мес-ко" твърдят, че се снабдяват със суровина от кланицата "Ком-Х" в Петрич, а от "Бони Оборот" - от кланица "Братя Къртеви" в Пловдивско.

Остава да виси един важен въпрос - дали в споменатите кланици мошеници са вложили конското месо в продуктите си, или самите производители впоследствие са го прибавили към своите колбаси.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама